Månadsrapport Juli 2015

Publicerad 9 augusti, 2015

Här kommer en något försenad månadsrapport vilket kort och gott beror på att jag legat vid en strand och haft semester den senaste veckan. Inga konstigheter med det, att vila upp sig emellanåt behöver vi alla. De kommande månaderna så kommer det ske lite större förändringar i månadsrapporterna just för att jag och sambon har gått och köpt ett hus, vilket gjort att kapital har flyttats runt. Samtidigt så står vi just nu mellan två bostäder, där jag fortfarande äger lägenheten. Det blir nog ganska tydligt ändå skulle jag tro. Som grädde på moset har jag även döpt om mina två portföljer, men mer om det längre ner i inlägget.

 

månadsrapport juli 2015

  • Aktieportföljerna steg med ca 18 468 kr och är efter uttag värda 305 560 kr.
  • Handpenning bostad  lagd om 100 000 kr.
  • Månadens aktieutdelningar blev 315 kr.
  • Eget kapital uppgår nu till 337 008 kr, vilket är en ökning med 42 245 kr.

 

Även om det blir lite rörigt med ändrade namn på portföljer samt flyttande av kapital, så kan jag konstatera att juli blev en rekordökning där förmögenheten växte med över 42 000 kr! Detta är tack vare en monsterlön i och med arbetet utomlands samt att portföljen steg med närmare 18 000 kr. Det tackar jag och tar emot.

Ni som hängt med ett tag vet att jag avyttrat både företagsportföljen samt fondportföljen och istället flyttat in dessa pengar i mina respektive Pengamaskiner. Den som kallas Pengamaskin Sverige är en ISK som består av Svenska storbolag som har en god historik av att dela ut pengar, år efter år. Den Globala Pengamaskinen finns det ett inslag av utlänska bolag så som Realty Income samt Johnson & Johnson.

Den största förändringen vilket även kommer påverka kommande månadsrapporter är att jag och sambon blivit husägare vilket innebär att en del pengar flyttas runt mellan tillgångsslagen. I och med att jag även kommer sälja vår nuvarande lägenhet så kommer det därför bli lite tvära kast mellan varven. Men när dammet lagt sig fram mot hösten så ser jag dels vad jag fick för lägenheten, vilket jag hoppas är mer än jag värderar den till idag, samt vart pengarna är bundna. Sedan är det bara att bygga vidare på Pengamaskinerna i vanlig ordning.

Viktiga lärdomar från Juli

Juli blev en händelserik månad för mig och min sambo då vi gått och blivit husägare. När vi kikade på huset samt pratade med banken innan så fick jag verkligen en känsla av vad allt sparande och investerande faktiskt ger. Vi fastnade båda för huset och ville verkligen ha det, samtidigt som det inte var några problem att få löfte från banken på delarna vi ville låna till. Vi har närmare 700 000 kr att gå in med själva, vilket få i vår ålder eller andra heller för den delen kan stoltsera med. Med andra ord så visste jag att vi kunde få huset oavsett pris, om vi nu var villiga att betala det. Personerna vi budade mot var flera medelålder familjer som knappt hade något sparat (Vi bor i en liten stad, alla känner alla) vilket gör att de budar mot någon som sitter i en formel 1 bil medan de får åka Go-kart.

Huset kommer till en början renoveras en del, vilket kommer kräva en del kapital. Nu hänger det lite på hur mycket jag kan sälja lägenheten för, vilket avgör om jag eventuellt måste flytta mer kapital från Avanza. Skulle jag inte behöva det så vore det helt otroligt skönt. Men det får vi se längre fram.

Utdelningar i Juli

Som avslutning på min månadsrapport så summerar jag månadens utdelningar samt den totala utdelningen för året. Ett stort mål jag har är att mina utdelningar en dag ska täcka alla våra utgifter och därför vill jag lyfta fram detta främst för min egen del, så att mer fokus finns på långsiktighet och återinvestering av utdelning, än på själva aktiekurserna från dag till dag.

  • Utdelningar Juli: 315 kr
  • Utdelningar totalt i år: 6 756 kr

Hur har din månad sett ut?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *