Månadsrapport Januari 2016

Publicerad 30 januari, 2016

Äntligen får jag summera förmögenheten för 2016 års första månad. Jag har nog aldrig haft så här mycket energi och motivation till att spara och bygga på pengamaskinerna som jag har just nu. Det såg länge ut att bli en riktigt röd månad på grund av den negativa börsen vi fick se i januari, men tack vare att jag köpte massor av kvalitativa utdelande aktier så gjorde de sista börsdagarna tillsammans med ett fint nettosparande att jag hamnade på plus även denna månad! Innan jag fortsätter analysera så går vi igenom månadens siffror.

 

månadsrapport januari 2016

  • Sparkvoten för månaden blev 65%.
  • Pengamaskinerna är nu värda 429 150 kr.
  • Månadens aktieutdelningar blev 453 kr.
  • Eget kapital uppgår nu till 424 736 kr, vilket är en ökning med 7 715 kr.

 

Jag måste säga att månaden började riktigt bra där jag lyckades uppnå en sparkvot på 65% vilket är i linje med mina mål för 2016. Detta trots att det blev lite köp till huset på några tusenlappar, men samtidigt så är både jag och sambon duktiga på att planera matköp och storhandla en gång per vecka. Små saker som ger fina resultat i längden. Förmögenhetens storlek påverkas just nu mest av börsen och fortsätter vi uppåt är inte en halv miljon i förmögenhet långt borta. Samtidigt är det inte den siffran jag har fokus på utan hur mycket pengar mina pengamaskiner skapar och då föredrar jag en fallande börs där jag får fler byggstenar för samma peng varje månad.

Något som också är nytt för den här månaden är att jag kopplat kredit mot min svenska pengamaskin. Tanken är att använda Avanzas Superlån med 1,96% ränta för att kunna köpa aktier när det blir riktigt kraftiga fall som det kan bli, samtidigt som jag inte har pengar på kontot just då. Som vi sett den här månaden så kan vissa av storbolagens aktier falla massor i mitten av månaden och sedan bli flera procent ”dyrare” fram till löning och då är det fint att kunna använda superlånet.

Viktiga lärdomar från Januari

Jag har skrivit några inlägg om hur jag och sambon har strukturerat våra gemensamma utgifter samt sparande. Ett av dessa innebär att vi har ett gemensamt huskonto där vi sätter in ca 1000 kr var varje månad och detta är otroligt bra för att få ett jämnt kassaflöde varje månad och därmed kunna köpa aktier även de månader där det blir stora överraskande utgifter för hus eller bil.

I februari kommer jag och sambo köra någon variant av snålmånad eller åtminstone köpstopp för onödiga saker. Hoppas det ska ge några extra tusenlappar att investera tills nästa månadsrapport.

Utdelningar i Januari

Som avslutning på min månadsrapport så summerar jag månadens utdelningar samt den totala utdelningen för året. Ett stort mål jag har är att mina utdelningar en dag ska täcka alla våra utgifter och därför vill jag lyfta fram detta främst för min egen del, så att mer fokus finns på långsiktighet och återinvestering av utdelning, än på själva aktiekurserna från dag till dag.

  • Utdelningar Januari: 453 kr
  • Utdelningar totalt i år: 453 kr

 

Hur har din månad sett ut?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *