Månadsrapport Januari 2015

Publicerad 1 februari, 2015

Då var året i full gång och det är dags för 2015 års första månadsrapport. Denna rapport innehåller en del tråkiga överraskningar rent siffermässigt, men som i längden kommer accelerera denna skuta mot högre höjder.

Som ni har kunnat läsa om tidigare så är jag i färd med att sälja min bil. Jag har haft närmare 125 000 kr bokfört i bilen och när det nu är dags att sälja så räknar jag inte med att få mer än kanske 100 000 kr. Därför har jag valt att redan nu realisera en förlust och har därför skrivit ner bilen till 95 000 kr. Skulle jag sedan få mer så blir det bara en bonus.

 

månadsrapport januari 2015

  • Aktieportföljen minskade med ca 3800 kr och är idag värd  291 200 kr.
  • CSN lånet amorterades ner 3921 kr, se nedan för kommentar kring detta.
  • Billånet amorterades ner med 324 kr.
  • Eget kapital uppgår nu till 244 940 kr, vilket är en minskning med 29 555 kr.

 

Den här månaden ser ju riktigt deprimerande ut rent siffermässigt. Men för mig känns det mer som när företag lanserar stora sparpaket som kostar stora engångsbelopp men som sedan ökar på vinsten framöver. Det jag gör nu är att jag gör mig av med min absolut största utgift bilen. Detta kommer underlätta enormt i mitt sparande framöver. Jag kommer visserligen köpa en bil tillammans med min sambo, men då delar vi på kostnaderna samtidigt som jag inte kommer binda en massa kapital.

Nästa månadsrapport får vi ser hur mycket bilen gav och därmed hur mycket jag kan skjutsa in på Avanza.

Portföljen rör sig i princip sidleds. Jag har heller inte kunnat sätta in några pengar denna månad då det varit mycket utgifter samt en del saker som dykt upp. Min förhoppning är istället att få loss pengar i och med bilförsäljningen som sedan kan flyttas in till Avanza.

Viktiga lärdomar från Januari

Bil är förmodligen en av de värsta kapitalförstörande föremålen vi vanliga svenssons har. Jag är nu villig att åka lite sunkigare för att istället kunna nå mina mål betydligt snabbare.

Jag har även bestämt mig för att öppna ett ISK för överskottet från firman. Då kommer jag på ett enklare sätt se vad detta faktiskt ger mig. Ska bli väldigt spännande att dra igång framöver.

Passiva Inkomster i Januari

I den här delen så tänkte jag redovisa för hur mycket passiva inkomster jag haft under månaden. Mitt mål är att dessa inkomster en vacker dag ska kunna täcka alla våra utgifter så att pengar även rullar in om jag ligger på en strand i Thailand eller befinner mig i skidbacken.

  • Utdelningar Januari: 0 kr
  • Utdelningar totalt i år: 0 kr

Hur har din månad sett ut?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *