Månadsrapport Februari 2015

Publicerad 28 februari, 2015

Nu lämnar vi Februari bakom oss och kliver in i Mars, vilket givetvis innebär en ny månadsrapport! Den här månadsrapporten kommer se lite annorlunda ut och därför vara lite knepigare att jämföra rakt av mot förra månaden. Detta beror på att jag delat upp mitt sparande och redovisar nu respektive portfölj, istället för att klumpa ihop dessa under en och samma post.

Som du kanske vet så har jag idag tre olika sparportföljer. En kapitalförsäkring där jag samlar alla mina aktier, Svenska som utländska. Sen har jag även en renodlad fondportfölj där jag valt att enbart investera i största del indexkramande fonder med inga eller väldigt låga avgifter. Tanken med den här portföljen är att det ska vara en stabil grund i mitt totala sparande och här kommer jag placera hälften av nettosparande varje månad och tar här inte hänsyn till att försöka tajma marknaden. Jag tror mig helt enkelt inte kunna spöa index år efter år och vill därför ha en stabil del i portföljen som jag aldrig behöver fundera kring utan kan bygga på månad efter månad. Anledningen till att jag inte enbart sparar här är för att jag fortfarande älskar företagsanalys och aktier i sig, så det kommer jag givetvis fortsätta med.

Den tredje portföljen påminner om denna fondportfölj men där kommer jag enbart placera pengar som kommer direkt från mitt företag. Detta för att se hur mycket detta faktiskt ger i längden. Från och med denna månadsrapport kommer du alltså att kunna se utvecklingen för var och en av dessa, vilket gör att jämförelsesiffrorna blir lite missvisande denna gång.

 

månadsrapport februari 2015

  • Aktieportföljen ökade med ca 13 874 kr och är idag värd  281 613 kr (här ingick fondportföljen tidigare).
  • CSN lånet amorterades ner 5956 kr.
  • Billånet amorterades ner med 324 kr.
  • Eget kapital uppgår nu till 250 336 kr, vilket är en ökning med 5396 kr.

 

Det har hänt otroligt mycket på det ekonomiska planet sen sist och jag känner verkligen hur bågen är spänd för att kunna spara och investera maximalt kommande månader. Det största händelserna är att jag sålde min tidigare bil varav jag och sambon köpte en betydligt billigare tillsammans. Detta har inneburit att jag helt plötsligt har en massa obundet kapital som än så länge är likvida medel på ett sparkonto. Även om räntan där är på knappt 1% så är det ändå bättre än den kapitalförstöring det innebar att ha den bunden till bilen, vars värde minskar kraftigt hela tiden. Jag kommer ha pengarna på sparkontot ett tag nu eftersom börsen känns väldigt dyr. Förhoppningsvis kan det komma en sättning snart och då kommer dessa pengar komma väl till hand.

En viktig kommentar kring den nya bilen och värdet på den. Jag har valt att bokföra min del av bilen i månadsrapporten men har samtidigt för avsikt att skriva av den med 2000 kr varje månad. Det innebär att innan året är slut så är bilen helt avskriven.

Viktiga lärdomar från Februari

Det känns som att jag de senaste månaderna verkligen jobbat för att få ner våra fasta kostnader och därför banar väg för betydligt högre sparande framöver. Detta känns väldigt bra och nu när bilen är såld så kommer det förhoppningsvis ta fart på riktigt framöver.

Utdelningar i Februari

I den här delen så tänkte jag redovisa för hur mycket passiva inkomster jag haft under månaden. Mitt mål är att dessa inkomster en vacker dag ska kunna täcka alla våra utgifter så att pengar även rullar in om jag ligger på en strand i Thailand eller befinner mig i skidbacken.

  • Utdelningar Februari: 77 kr
  • Utdelningar totalt i år: 77 kr

Hur har din månad sett ut?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *