Månadsrapport December 2015

Publicerad 31 december, 2015

Idag är den sista dagen på året och dags för mig att sammanfatta 2015 års sista månadsrapport. Det känns för det första otroligt bra att jag har hållit i dessa månadsrapporter vilket gjort att jag fokuserat på de viktiga aspekterna i min ekonomi, någon jag är säker har fått ett positiv inverkan på resultatet. Nu är det dags att titta på siffrorna för årets sista månad.

 

månadsrapport december 2015

 • Värdet på aktierna sjönk med 10 627 kr.

 • Pengamaskinerna är nu värda 416 111 kr.
 • Månadens aktieutdelningar blev 1 116 kr.
 • Eget kapital uppgår nu till 417 021 kr, vilket är en ökning med 17 607 kr.

 

Det känns riktigt fint att avsluta året med en rejäl ökning i förmögenhet och inleda nästa år en bra bit över 400 000 kr strecket. Det som bidragit till denna månads fina resultat är främst en riktigt bra lön och ett bra nettosparande vilket lett till att jag kunde stoppa in hela 26 000 kr på Avanza. Samtidigt så fick jag inte direkt skjuts av börsen som istället drog förmögenheten bakåt ca 10 000 kr.

Som ni ser så har jag nu successivt satt de flesta likvida medlen från lägenhetsförsäljningen i arbete och kommer alla bidra till nästa års utdelning.

Viktiga lärdomar från December

December blev verkligen en sån där ekonomisk månad som jag hoppas fler ska bli framöver. När lönen trillade in så kunde jag direkt flytta över större delen direkt till pengamaskinerna på Avanza och systematiskt fylla på i samtliga bolag i den Svenska Portföljen. Eftersom jag började med den Svenska portföljen från noll i år samtidigt som den Globala är min gamla portfölj som lever kvar, så börjar ändå den svenska att sakta men säkert växa och kommer nästa år förhoppningsvis gå om den globala i storlek. Jag gillar verkligen de utländska bolagen i den globala pengamaskinen, men samtidigt så vill jag att mina svenska kärninnehav så som HM och Castellum ska vara just kärninnehav även när man ser på samtliga portföljer.

En annan viktig lärdom jag tar med mig från den senaste månaden är att det är otroligt bra att ha ett gemensamt sparande med sin sambo. Jag har skrivit några inlägg om detta tidigare men det jag och sambon gör är att vi stoppar in ca 1000 kr var på dels ett Huskonto och sedan ett Resekonto och dessa har redan börjat växa i storlek vilket känns både fantastiskt och tryggt. Detta gör att vi kommer kunna hålla ett mer stabilt kassaflöde framöver, istället för att en månad behöva spendera hela lönen på någon renovering eller så.

Utdelningar i December

Som avslutning på min månadsrapport så summerar jag månadens utdelningar samt den totala utdelningen för året. Ett stort mål jag har är att mina utdelningar en dag ska täcka alla våra utgifter och därför vill jag lyfta fram detta främst för min egen del, så att mer fokus finns på långsiktighet och återinvestering av utdelning, än på själva aktiekurserna från dag till dag.

 • Utdelningar December: 1 116 kr
 • Utdelningar totalt i år: 12 427 kr

Hur har din månad sett ut?


4 thoughts on “Månadsrapport December 2015

 1. Helena

  Intressant och inspirerande läsning!
  Jag blir dock något fundersam på din soliditet. För att tillförlitligt kunna räkna ut Soliditeten så krävs att T = S +EK vilket det ju sällan är i en privatekonomi. Jag ser att det är så hos dig vilket får mig att fundera på hur du gör för att få till detta? Att t ex CSN- skulden minskar på S sidan korrelerar ju inte med ngt på T sidan (eller justerar du detta på något sätt). På samma sätt så kan en uppvärdering av er fastighet på T sidan göra soliditeten lägre om inte detta korrigeras (och isf hur?). En högre värderad fastighet till samma lånekostnad är normalt inte att se som en dålig sak vilket det blir om det inte korrigeras så jag blir nyfiken på hur du ser på detta och hur du har tagit med det i dina beräkningar.

  Gott Nytt År
  Helena

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Helena,
   Är inte helt med på din fråga, men det jag gör är kort och enkelt som du skriver, att jag räknar ut hur mycket av mina tillgångar som jag äger och inte banken. EK/Tillgångar med andra ord. Sen håller jag med om att det blir lite konstigt för just CSN eftersom det inte finns någon direkt koppling till just tillgångssidan. Men jag väljer ändå att ta med CSN skulden för jag tänker lite så att mina studier och examen som CSN skulden gett på tillgångssidan ändå är med och bidrar till exempelvis aktieportföljerna osv.

   Mvh,
   Fredrik

   Reply
 2. Vägen till Frihet

  Snyggt jobbat och grattis till såväl en fin månad som år. Nu tar vi nya tag och gör 2016 till ett fantastiskt år!

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tack VTF! Ja låt oss göra 2016 till ett profitabelt år! 😀

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *