Månadsrapport April 2015

Publicerad 1 maj, 2015

Första maj är här vilket innebär att det bara är dryga två månader kvar innan jag kan summera första halvåret för min ekonomiska utveckling. Trots att jag hittils unnat mig både resor och lite annat så går sparandet bra och i rätt riktning. Den här månaden har även portföljen bidragit till en ökning av det egna kapitalet vilket känns riktigt skönt. Mer om portföljerna och ekonomin lite längre ner, nu kommer först siffrorna för månaden som gått.

 

månadsrapport april 2015

  • Aktieportföljerna steg med ca 9 918 kr och är idag värd 404 832 kr.
  • CSN lånet amorterades ner 3 884 kr.
  • Månadens aktieutdelningar blev 270 kr.
  • Eget kapital uppgår nu till 282 566 kr, vilket är en ökning med 21 026 kr.

 

Vilken otroligt rolig månad för min ekonomiska utveckling, detta trots att jag spenderat över halva månaden i soliga Florida. Min nettoinsättning till Avanza blev endast 8000 kr just på grund av resan, men tack vare en god utveckling för portföljerna blev det en ökning av det egna kapitalet med över 21 000 kr! Det känns helt otroligt. Något som också är riktigt roligt är att totala värdet på mitt sparande hos Avanza för första gången överstigit 400 000 kr! Detta är verkligen en viktig delseger som är värd att fira.

Det här var även sista månaden som jag tvingas betala över 4000 kr på mitt CSN lån, vilket innebär att jag nu är klar med återbetalningen på ca 50 000 kr som damp ner för ca 10 månader sedan. Det kommer innebära ett fint extra tillskott som kan skickas in på Avanza varje månad framöver.

Som du ser så fortsätter jag skriva ner värdet på bilen med ca 2000 kr. Detta då jag så småning om inte vill ha något bokfört värde, utan det man eventuellt får vid en försäljning i framtiden är bara en bonus då.

Viktiga lärdomar från April

Ni som hängt med ett tag vet att jag länge försökt minska min aktivitet i portföljen just för att få ner courtagekostnaderna, men även då jag vill förhålla mig till min strategi om långsiktigt ägande. Allt köpande och säljande har nästan alltid visat sig bli förluster i det långa loppet.

I och med att jag fick nytt jobb nu i april så har detta på sätt och vis skett naturligt. På min tidigare tjänst så hade jag ofta flera stunder per dag som jag kollade portföljen, vilket i sin tur ledde till förhastade köp och sälj av aktier. Sen jag började på min nya tjänst så hinner jag inte längre kolla börsen en enda gång under arbetsdagen vilket känns helt underbart. Detta är helt i linje med min investeringsstrategi. Nu blir det mer att jag kollar till börsen lite snabbt på kvällen om tid finns. Det här har även lett till att jag i april inte gjort en enda aktieaffär utöver att jag köpt fonder för pengarna jag stoppade in nu vid löning. Detta känns otroligt bra.

Jag tror verkligen det är nyttigt för mig att inte ha tid och kika på portföljen flera gånger per dag. Bara den saken att jag den här månaden hade rekordlite courtage visar på en god utveckling. Framöver kommer det bara bli köp vid varje ny månadsinsättning.

Ett av mina ekonomiska mål för i år är att komma upp i ett totalt värde hos Avanza som överstiger 450 000 kr. Om vi nu inte får se en totalkrasch av börsen ala 2008 så känns det som jag har alla förutsättningar för att nå dit. Efter att ha semestrat och rest en del nu på senare tid så kommer jag de närmsta tre månaderna jobba hårt och spara så mycket det bara går. Kanske kan jag nå det målet redan efter sommaren.

Utdelningar i April

Som avslutning på min månadsrapport så summerar jag månadens utdelningar samt den totala utdelningen för året. Ett stort mål jag har är att mina utdelningar en dag ska täcka alla våra utgifter och därför vill jag lyfta fram detta främst för min egen del, så att mer fokus finns på långsiktighet och återinvestering av utdelning, än på själva aktiekurserna från dag till dag.

  • Utdelningar April: 270 kr
  • Utdelningar totalt i år: 833 kr

Hur har din månad sett ut?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *