Lite mer om min investeringsstrategi

Publicerad 8 november, 2016

Jag nämner ju ofta hur jag mekaniskt köper nya aktier i samtliga bolag i portföljen, men vad menar jag med det mer exakt och hur har jag valt ut de bolag som finns där? Det tänkte jag prata lite om nu.

För att förstå mitt val av aktier kan det vara bra att känna till mitt mål med sparandet och det är att en dag kunna leva helt eller delvis på utdelningarna från aktierna i portföljen. Med andra ord är en nyckelfaktor just utdelningen. Det jag sedan gjort är att jag med hjälp av borsdata.se sorterat ut de bolag som dels delar ut pengar men sen även har visat på god historik att år efter år höja utdelningen. I Sverige så är det tyvärr inte lika mycket prestige att höja utdelningen varje år så i vissa fall har jag nöjt mig med att bolagen åtminstone inte ska ha sänkt utdelningen något år. Ett bra riktmärke är att kika hur bolagen agerade under finanskrisen 2008/2009 och lyckades dem bibehålla utdelningen där samt åren efter så anser jag att det är ett gott tecken.

Hög Sparkvot ger mer bränsle

Nästa steg är att när lönen väl trillar in kring den 25e varje månad så vill jag se till att jag kan skicka in så mycket som möjligt till Avanza och pengamaskinerna. En stor anledningen till att jag kan ha en hög lägstanivå på min sparkvot är att jag sett till att optimera våra fasta utgifter och där betalar så lite som möjligt. Bara genom att göra det kan man ganska snabbt ta sig över 50% i sparkvot och sedan kriga vidare för att nå de riktigt höga talen. I Miljonärskolan del 6 skriver jag mer om detta.

Det mekaniska köpandet av aktier

När pengarna sedan kommer in på Avanza så köper jag för i princip lika stor del i varje bolag. I vissa fall kan det bli lite mer eller lite mindre just för att hålla kvar en någorlinda likaviktad balans i portföljen.

Min förhoppning är ju att jag sedan ska äga bolagen och egentligen aldrig sälja. Men bara för att bolaget är bra idag så är det ingen garanti för att det alltid ska vara det. Därför försöker jag varje år att se över alla bolagen i portföljen och se om de fortfarande håller måttet som motorer i min pengamaskin. Detta sätt att investera gör att jag köper varje månad på samma sätt oavsett om det varit USA val, om det skett en BREXIT osv. Otroligt skönt att inte behöva blanda in känslor som lätt förstör för vårt sparande.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *