Jag kan inte prata nog mycket om hur stor påverkan dina utgifter har på din ekonomiska sparkapacitet. Rent matematiskt är det ju extremt enkelt, vi pratar ju trots allt plus och minus, men mer psykologiskt så är det inte lika lätt alla gånger att se hur den där utelunchen varje dag blir enorma summor över ett år.
Minska de fasta utgifterna
Förra hösten började jag på allvar att se över våra kostnader. Jag hade allt för många månader där betalkortets räkning trillade in på närmare 10 000 kr, samtidigt som det fanns en rad med höga onödiga utgifter. Många av dessa är ganska lätta att dra ner på. Oftast krävs det bara lite tid och engagemang, så som att:
- Hitta billigare el samt försäkringar genom att jämföra hos en sida som Compricer.
- Säga upp tv-kanaler samt prenumerationer man inte utnyttjar.
- Förhandla bolånen med banken.
- Baka in dyrare lån i dina förhoppningsvis billigare bolån.
Det här kan vi säga hör till de fasta kostnaderna där lite nerlagd tid kan spara tusenlappar per år. Samtidigt är det här något som alla bör göra, oavsett vilka sparmål man har, för allt handlar om att ägna det lite tid och att inte göra det är ren slöhet och att slänga pengarna i sjön anser jag.
Minska de rörliga utgifterna
Det där var de fasta utgifter men det finns ju även utgifter som är mer kopplade till ens livsstil. Här börjar det bli riktigt intressant tycker jag, för är man lite halvextrem som jag kan vara i perioder så finns det otroligt mycket att hämta hem här. Detta kan vara sparade pengar genom att:
- Ta med matlåda varje dag till jobbet istället för utelunch.
- Ta cykeln till gymmet/jobbet etc istället för bilen.
- Låna istället för att köpa, typ böcker, filmer av vänner osv.
- Sälj saker ni inte längre använder.
- Håll stenkoll på era utgifter med gratistjänsten Smartbudget.
- Planera era inköp och undvik småhandlande, att bara köpa mjölk blir alltid dyrare än vad man tänkt.
- Hitta alla nöjen som inte kostar pengar, fiska, ut i naturen, plocka bär etc.
För vår del så har vi väldigt bra koll på första delen med de fasta utgifterna samtidigt som jag ser det som en tävling att jobba hårt med utgifterna i del två.
Enkla medel kan få stor påverkan på din pengamaskin, det är ungefär som att du får 5-10% extra bränsle varje gång du tankar. Då tar du dig hela tiden lite längre.
Vad är dina bästa tips för att spara pengar i vardagen?
Otroligt bra tips!
Vi har också fått upp ögonen för del två där och vi ser det också som en fight att hålla dessa på en så låg nivå som möjligt. Förra månaden hade vi en sparkvot på 70% jämför med 30-40% månaderna innan.
Vårt bästa tips – planera inköpen och laga matlådor!
Hej Pernilla.
Håller helt och hållet med dig där gällande matlådor, super enkelt och bra tips som sparar enorma summor i det långa loppet! Fina byggstenar till våra pengamaskiner.
Ställ av bilen när den inte används. Du får tillbaks både på försäkringen och skatten för varje dag! Kostar sen 50kr att ställa på så räkna ut baserat på dina kostnader när det lönar sig.
Smart tips där, perfekt om man har 2 eller flera bilar. Hur brukar du själv spela med detta?
Beror mkt på hur dyr bilförsäkring och skatt du har. Ställa av under en bilfri semester och kanske stora delar av vintern är ju solklart iaf. Försäkringen ställs om till endast den s.k garageförsäkringen, ca 30% av kostnaden ofta gissar jag.
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Av-och-pastallning/Avstallning-av-fordon/
Det som är lite farligt är om du skulle glömma att ställa på bilen och krockar… då blir det dyrt!
Nämner detta tips då sällan ser det i liknande spartips och många bör kunna spara rel mycket jämfört med mkt annat ”småplock”.
Jag måste säga att jag själv aldrig tänkt på det där eller hört någon annan för den delen heller som gjort det. Så tackar och bockar för det! 🙂
Tack själv för en bra blogg!
(@snigelpaogat är jag på TWTR btw 🙂 )
Följer dig nu! 🙂