Lånar du till aktier?

Publicerad 25 september, 2015

Något som fastnat i mina tankar, egentligen ända sedan jag läste Robert Kiyosakis bok och hans Rike och fattige far, är det här med att använda andras pengar för att få hävstång på din investering. I daglig tal även kallat lån.

I böckerna om Rich dad, poor dad så skriver Robert främst om fastighetsinvestering, något som är betydligt enklare att belåna och därmed få hävstäng till än exempelvis aktier. Men hur kan man få till bra villkor för belåning som man faktiskt kan räkna hem?

Jag tänker lite så här. Att låna till aktier innebär en enorm risk, betydligt högre risk än om du kör utan belåning. Men min tanke är inte att köpa aktier i hopp om att de ska stiga, utan jag köper kassaflöde, alltså rätten till aktieutdelning! Ett kassaflöde där intäkterna, alltså utdelningen är större än kostnaden för att lånet, alltså räntan. Det som blir över kan sedan användas till att betala av belåningen sakta men säkert vilket gör att du satt igång ett parallellt bygge av en pengamaskin med lånade pengar som förhoppningsvis betalat av sig självt till slut.

Men problematiken är att få ett lån som har en tillräckligt låg ränta för att detta ens ska vara värt risken. Avanza erbjuder idag superlånet men som fortfarande är väldigt begränsat kan jag tycka. Framförallt för att du endast får låna med ett fåtal utvalda aktier som säkerhet, där bland annat inte preffar är inräknade. Riktigt tråkigt och jag hopppas Avanza ser över den här biten.

Ett annat alternativ är att belåna andra tillgångar man har, så som ett hus exempelvis. Just nu är husköpet alldeles för färskt för att detta ska vara aktuellt för vår del, men i framtiden så absolut.

Använder du lånade pengar för att få hävstång på dina investeringar, isf vilket typ av lån och vad har du för upplägg för att kunna räkna hem det?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *