Lån utan kreditupplysning – hur fungerar det?

låna utan kreditupplusningÄr du en av alla som helst vill undvika att få en kreditupplysning registrerad när du ansöker om ett lån eller kreditkort exempelvis? Även om det är vanligt att de flesta har ett par förfrågningar gjorda mot ens personnummer, så tycker de flesta att det känns lite jobbigt att ha många förfrågningar registrerade. Är du då samtidigt i situationen att du behöver låna pengar snabbt så blir det lite knivigt. Som tur är finns det aktörer som har som affärsidé att låna ut utan att kreditupplysning görs. Flera sådana aktörer hittar du på exempelvis lanutanuc.com, som listar och jämföra olika alternativ.

Hur kan de erbjuda lån utan att först kolla upp min ekonomi?

Hur kan det då vara möjligt att dessa bolag kan låna ut pengar utan att först kolla upp din återbetalningsförmåga kanske du undrar. Ja, en aspekt är givetvis att räntan på ett sådant lån är betydligt högre än du har på lån som har säkerhet och kreditkoll gjord på. Det säger sig självt. Dessa bolag tar givetvis större risk när de lånar ut enligt detta upplägg och måste då kompensera den risken med att ta högre räntor. De räknar helt enkelt med att alla inte kommer kunna betala tillbaka sina belopp inom avtalad tid och för att det då ska bli en lönsam affär för låneaktören lär de som betalar täcka upp för detta.

Sedan så är det inte samma belopp som om du lånade med säkerhet så som ett bolån. Här rör det sig iställer ofta om enstaka tusenlappar upp till 50 000 kr. Riskerna sprids därmed över många olika personer som lånar och där varje lån utgör ett mindre belopp för aktören. Detta att jämföra med en låneaktör som lånar ut till bilköp eller liknande, vilket där ofta är betydligt större belopp som är möjligt att låna.

Stor skillnad i lånerbjudanden

Med tanke på att dessa låneaktörer inte gör någon kreditupplysning på dig innebär detta att du direkt ganska enkelt kan jämföra räntekostnader och så vidare. Du behöver därmed inte vänta på att kreditkollen ska göras för att varje aktör sedan ska räkna och ge dig ett personligt erbjudande. Här är erbjudandet fast och lika för alla.

Räntorna är som sagt höga och kan skilja sig ganska kraftigt åt mellan de olika aktörerna. Men det finns även andra avgifter som du lär hålla koll på när du jämför dessa lån. De flesta har en så kallad uppläggningsavgift som även den kan skilja sig åt rejält. Då denna summa även är fast så kan en litet lånebelopp göra att denna kostnad är lika stor som lånebeloppet i sig. Så den avgiften, tillsammans med eventuell avi-avgift samt andra möjliga administrationskostnader är bra att känna till.