Kreditkort eller snabblån – vad ska man välja?

Publicerad 6 juni, 2017

Utbudet av finansiella tjänster är mycket stort och den som behöver låna pengar kan därmed välja finansieringslösning utifrån det behov man har. För de som vill låna en mindre summa, upp till några tusen, finns exempelvis kreditkort och snabblån att välja mellan. Vilken av dessa låneformer är bäst?

Pris

Om man inte räknar med årsavgiften på kreditkortet (finns flera utan årsavgift) så är det betydligt billigare att låna pengar på detta kort än att teckna ett snabblån. Pengar kan tas ut från kortet vid ett köp, via automat (kan då uppkomma en kostnad på ca 35kr) eller via överföring på den bank som kortet är registrerat hos.  Det uppstår då en räntekostnad på denna summa men den är betydligt lägre än den ränta som finns på snabblånen.

Fördel – Kreditkortet

Tillgänglighet

Varje gång man tecknar ett snabblån måste kreditföretaget ta en kreditupplysning och genomföra en kreditprövning. Om detta sker flera gånger per år kan det påverka framtida möjligheter att få lån. Många kreditupplysningar kan nämligen påverka detta negativt. Risken finns även att snabblånebolaget nekar lån om de anser att de ekonomiska förutsättningarna inte finns hos låntagaren.

Även när kreditkort tecknas måste kreditgivaren genomföra en kreditprövning. Men har man väl fått kortet en gång kan man utnyttja denna kredit hur många gånger som helst förutsatt att man inte missbrukar den. Därmed har man tillgång till pengar även i situationer då ekonomin är så dålig att långivare hade nekat lån. Risken med kreditkortet är däremot att man utnyttjar det mer än vad man behöver. Med ett snabblån är det tydligare hur mycket man lånar.

Fördel – Kreditkortet

Med betalningsanmärkning

På denna punkt ”vinner” snabblånen mycket tydligt. Det finns i Sverige inte ett enda kreditkort som tillåter att kortägaren har betalningsanmärkning. De som har dessa anmärkningar kan alltså inte få ett kreditkort. De allra flesta kreditbolag som ger snabblån accepterar däremot betalningsanmärkningar.

Fördel – Snabblånet

Begränsning kring amortering

När ett snabblån tecknas framgår det alltid i låneavtalet när pengarna ska vara återbetalda. Det brukar vanligtvis handla om att hela lånet ska vara amorterat inom 1-3 månader. Visserligen går det i vissa fall att förlänga denna tid något men det är ändå en begränsad tid. Denna princip gäller för alla typer av SMS-lån och andra lån utan UC.

En kreditkortsskuld kan däremot nästan alltid skjutas upp. Det enda kravet brukar vara att ex. 5% av skulden betalas per månad. Många lockas av denna flexibilitet och skjuter skulden framför sig så mycket som det går. I dessa fall blir kreditkortet ett dyrare alternativ då man betalar ränta under ett stort antal månader på skulden.

För en person som lätt lockas till att skjuta upp skulden är snabblånet bättre. Det blir helt enkelt snabbare återbetalt.

Fördel – både kreditkort och snabblån

Vad är bäst?

Kostnadsmässigt och gällande flexibilitet är kreditkortet bättre. Risken är däremot att man lånar mer än vad man har behov av. För den som har betalningsanmärkning är snabblånet bättre. Detsamma gäller för de som behöver tydliga ramar gällande amortering eftersom de annars lätt skjuter upp amorteringen och lägger pengar på annat.