Kommer Du vara Rikare eller Fattigare i slutet på nästa år?

Publicerad 2 december, 2015

Vi närmar oss nyår med stormsteg och för många är början på det nya året en chans att starta om på nytt med ny energi. Problemet är att allt för många tappar momentum efter ett tag och den energi som fanns där i början på året rinner sakta men säkert ur i sanden. Det räcker med att du går till dig själv. Kan du med handen på hjärtat säga att du nu i slutet på 2015 fortfarande har samma driv och glöd för de mål du startade upp i början på året? Om så är fallet är det bara att gratulera. Om inte, då är det dags att fundera på varför!

Skaffa miljonärernas vanor

Jag brukar säga att det är de små stegen, våra vanor, som skapar den person vi blir i längden. Om du äter en liten chokladkaka varje dag och samtidigt överstiger ditt dagliga energiintag med 200-300 kalorier, så kommer den vanan i längden göra dig både fetare och slöare. Du märker inget i det korta loppet eftersom stegen är så små, men i det långa loppet, när det många gånger är allt för långt gånget så upptäcker du vad det resulterat i.

Precis detsamma gäller våra pengar. Vad har du och din familj egentligen för pengavanor? Småhandlar ni flera gånger i veckan eller är ni mer strukturerade och planerar era inköp samt storhandlar? Äter du ute på lunchrestaurangen varje dag eller tar du med dig matlåda? Tar du bilen till jobbet eller cyklar du?

Alla dessa enkla och oskyldiga vanor kan på ett år göra helt otroliga saker med din ekonomi. Det bästa utav allt är att det inte är särskilt svårt att börja med dessa små vardagssysslor. Det svåra är snarare att hålla i dem så det blir till nya vanor.

Det bästa du kan göra för din plånbok och jakten på miljonerna är därför att se över dina pengavanor samt se till att skaffa nya bra vanor som gör dig rikare snarare än fattigare.

Exempel på dessa är:

  • Ta med matlåda till jobbet.
  • Låt bilen stå hemma och cykla eller promenera istället.
  • Planera era inköp och storhandla.
  • Kör på en eller ett par snålmånader nästa år.
  • Budgetera och se till att hålla dessa siffror, exempelvis med gratistjänsten smartbudget.
  • Drick vatten istället för dricka.

Listan kan göras hur lång som helst, men som du ser så handlar det om ganska enkla saker som du kan börja med här och nu.

Har du fler exempel på enkla vanor som i längden tar oss snabbare mot rikedomarna?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *