Koll på Utgifterna – Matkostnader

Publicerad 21 oktober, 2013

En förutsättning för att kunna spara och investera så mycket som möjligt varje månad, är att ha koll på utgifterna. Oavsett hur mycket pengar du tjänar varje månad, så är det ändå det som finns kvar när alla dina kostnader är dragna som utgör summan du kan spara och investera i exempelvis aktier.

För egen del handlar det inte om att vara snål – utan smart.

För i grund och botten handlar det om planering. Om att storhandla och laga rejäl mat som gör att du inte står där utan matlåda och tvingas betala 80 spänn för ärtsoppa och pannkaka en torsdag. Nej då finns det roligare saker att lägga pengar på enligt mig.

Dyra matkostnader

Som jag skrev om i förra inlägget så tycker jag att min och sambons matkostnader är oroväckande höga ibland. Genom att jag följer alla utgifter via gratistjänsten smartbudget, så har jag sett att det nästan alltid beror på att vi småhandlar dessa perioder. Samtidigt som vi då handlar mycket onödigt som det egentligen inte går att laga bra mat på.

Här under tänkte jag visa två grafer över matkostnaderna samt luncher och middagar ute. Observera att staplarna visar kostnad per person och ska alltså multipliceras med 2 för att få min och sambons totala matkostnader.

 

Matkostnader första halvår 2013
Kostnader för mat första halvår 2013

 

Luncher och middagar första halvår 2013
Kostnad för luncher första halvår 2013
Här ser jag att snittet ligger kring 4000 kr per månad för själva matkostnaden. Till detta tillkommer sedan luncher och middagar ute vilket snittar kring 1400 per månad.

Summerar vi detta hamnar matkostnaderna på ganska sanslösa 5400 kr per månad! Då är jag och min sambo endast två personer i detta hushåll.

Personligen är detta på tok för mycket kan jag tycka. Framförallt då vi inte köper dyra produkter på affären utan istället småhandlar vilket gör att det springer iväg i kostnader.

Utmaning sänka matkostnaderna

I och med detta kommer jag och min sambo nu göra en ansträngning från och med idag där vi istället för att småhandla ska planera alla veckans mål på söndagen, för att sedan storhandla en gång per vecka.

Förhoppningsvis kommer detta sänka våra matkostnader samtidigt som vi kommer äta bättre och nyttigare. Om en månad kommer jag följa upp hur det går och sedan ytterliggare en månad efter det.

Hur mycket lägger ni på mat varje månad? Har du några knep för att spara pengar på denna post?


2 thoughts on “Koll på Utgifterna – Matkostnader

  1. Investeraren Post author

   Hej Anton!
   Jag har använt sidan smartbudget som är gratis att använda. Där kan du ta fram liknande grafer över dina olika utgifter och inkomster. 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *