Investerarens Årskrönika 2014

Publicerad 21 december, 2014

Då beger vi oss in i ett nytt spännande år när 2014 byts mot 2015. Som vanligt så brukar det vara vid den här tiden som alla sätter upp enorma mål inom träning och allt vad det nu kan vara, bara för att hålla ut i två veckor och sedan lägga ner. För egen del så har mina mål funnits längre än så och därför blir detta ett tillfälle att stämma av mot dessa mål och även sätta upp en del nya.

Det här är ju främst en blogg som dokumenterar min ekonomiska resa men i just det här inlägget tänkte jag passa på att lyfta fram alla mina mål för att enklare själv kunna följa upp det. Jag kommer även prata om mina bra och dåliga saker när det kommer till ekonomin så att jag själv och förhoppningsvis ni läsare kan lära något av det.

Min ekonomi för 2014

Först och främst tänkte jag börja med att lyfta fram höjdpunkterna rent ekonomiskt. För enkelheten skull så väljer jag att stapla upp dessa för enklare överblick.

 • Nettosparande för året blev 61 000 kr. 
 • Resultatet för portföljen blev -7,44% (OMXS30 + 9%) 21/4.
 • Årets utdelningar blev ca 3000 kr.

Vi slutet av året såg min portfölj ut på följande sätt (21/4):

årskrönika investerarens 2014

Inför 2015 kommer den förmodligen se väldigt likadan ut och jag har inte planer på att göra mig av med något av innehaven. Förhoppningsvis kommer det bli revansch för oljebranschen nästa år. Jag håller i alla fall tummarna. Som ni ser så har det blivit en rejäl del av portföljen som är viktad mot oljan. Detta är innehav som är väldigt riskfyllda just nu men samtidigt har en otrolig potential på några års sikt. Frågan är bara om jag lyckades köpa nära botten eller om detta bara är början och att jag därför kommer få vänta fler år innan jag kan börja räkna hem denna investering. Vi får helt enkelt vänta och se.

I och med investeringen i framförallt Bonheur och Fred Olsen så har portföljen backat närmar 8% i år, medan indexen gått upp med nästan lika mycket. Detta är givetvis tråkigt men är samtidigt vad det är. Ingen jag direkt deppar ihop över.

Viktiga lärdomar från 2014

En viktig del av att jag dokumenterar mina affärer och min ekonomiska resa är för att lära mig av misstag jag gör längs vägen. Därför tänkte jag nu dela mig med av några sådana för att ni och jag ska kunna lära oss av det vilket förhoppningsvis är bra för vår ekonomi.

 • Dyra courtage utgifter. En av mina största dåliga vanor som investerare är att jag köper och säljer allt för ofta. Detta har resulterat i skyhöga courtagekostnader som sakta men säkert äter upp min portfölj. Därför har jag sedan ett par månader tillbaka förbjudit mig själv från att sälja ett bolag som går segt för att istället köpa något som fallit kraftigt kortsiktigt. Detta har aldrig varit en bra affär kortsiktigt. Därför kommer jag fortsätta att göra så få affärer som det bara går under 2015. Enda affärerna ska egentligen vara för de nyinsättningar som görs.
 • Fånga fallande knivar. Ett av de vanligaste misstagen som nybörjare gör är att de köper aktier som har en nedåtgående trend och sedan fortsätter att snitta ner sig när dessa aktier fortsätter att sjunka. Det rätta sättet om vi lyssnar på experterna är att du väntar tills trenden vänder till en positiv. För min del klev jag på för tidigt i både Bonheur och Fred Olsen Energy, men förhoppningsvis kommer båda dessa köp vara lönsamma i det långa loppet.

Det här är det två största misstagen jag gjort rent ekonomiskt under året, så nästa år ska jag göra allt för att inte gå i samma fotspår igen.

Målsättningar inför 2015

Nu tänkte jag lista upp de stora som små mål jag kommer jobba stenhårt mot 2015.

Ekonomiska

 • Totala värdet på portföljerna ska vara 450 000 kr vid slutet på 2015.
 • Jag ska ha erhållit minst 14 000 kr i utdelning 2015.
 • Jag ska ha nettosparat 150 000 kr under året. 

Det är alltså framförallt två stora mål som kommer vara aktuella för 2015. Dessa kan vi säga är delmål för målet mot min första miljon innan jag fyller 30. För att uppnå dessa mål kommer jag fokusera på att tjäna och sedan spara undan så mycket det bara går. Vid den här nivån så är det fortfarande insättningarna jag gör varje månad som kommer spela störst roll för min förmögenhet i slutändan.

Träning

 • Jag ska träna minst 210 pass under året.
 • Jag ska ta 110 kg i bänk.
 • Jag ska ta 130 kg i marklyft.
 • Jag ska ta 120 kg i knäböj.

Utöver ekonomi så är mitt stora intresse att träna. Under året så har jag lyckas sätta nya personliga rekord med 100 kg i alla tre övningar som jag listar ovan. Nu höjer jag ribban ytterligare ett steg. Under 2014 så tränade jag hela 200 pass vilket jag är riktigt nöjd med. Det är ett snitt på nästan 4 pass per vecka och då har jag haft två månader där jag knappt tränade någonting.

Det kommer alltså vara två områden jag ska fokusera på när det gäller mina mål. Jag är mer motiverad än någonsin att uppnå detta så det ska bli väldigt roligt att ta mig an utmaningen.

God Jul och Gott nytt år allesammans och dela gärna med dig av dina mål i en kommentar!

 


One thought on “Investerarens Årskrönika 2014

 1. Pingback: Månadsrapport December 2014 - Investerarens.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *