Hur ska jag uppnå sparkvot över 75%?

Publicerad 4 april, 2016

investerarensSom ni kunnat läsa om i min senaste månadsutmaning för april så är målet att uppnå en sparkvot på minst 75%. Det skulle inte bara göra att jag ligger väldigt bra kring mitt årsmål att uppnå en sparkvot på 65% över helåret, men det skulle även innebära rekordstor insättning till pengamaskinerna. Därmed är jag extremt taggad att verkligen se till att uppnå detta och därmed få en liten extra boost till pengamaskinerna. Jag tror stenhårt på att köra snålmånader eller helt enkelt försöka nå så där lite längre från månad till månad. Dels för att utmaningen i sig gör att vi anstränger oss lite extra, men framförallt för att det är bra för pengamaskinernas tillväxt.

Jag har funderat lite i helgen vad det kommer krävas för att jag ska uppnå en sparkvot på 75% och det kommer bli tight men helt klart genomförbart. Det finns dock några potentiella ekonomiska faror som lurar i vassen och det är främst att bilen ska besiktas innan dennna månad är slut, samtidigt som en av lamporna i bilen har börjat lysa. Jag hoppas inte det är några allvarliga saker, men det återstår att ta reda på i veckan.

Bara för att klargöra så mäter jag sparkvoten för exempelvis april månad genom att utgå från lönen som kommer in den 25e i mars och drar sedan ifrån alla utgifter fram till den 24e i april. Utgifter är allt ifrån mat, driftskostnad på hus till saker vi lär köpa. Amortering är givetvis ingen utgift och där är det främst bolån vi amorterar på varje månad och även CSN en gång per kvartal.

Hur snålt lär vi då leva för att jag ska klara gränsen? Det som gör inkomstsidan lite variabel här är att jag har en enskild firma där det kan trilla in pengar lite nu och då. Därför är inte inkomsterna helt skrivna i sten, utan jag lägger även till hälften av det jag får in i firman just för att det är ungefär det som blir kvar efter skatter osv är betalda.

Så för att bryta ner detta i siffor:

  • Inkomster: 23 000 kr (hittils, givetvis räknar vi netto här)
  • Pengar att spendera för en sparkvot på 75%: 0.25*23000 = 5 750 kr

Jag har alltså i runda slängar 5 750 kr att göra av med, men är säker på att det kommer bli lite mer i och med intäkter från firman. Men vi utgår från detta. De utgifter som jag vet kommer:

  • Ränta bolån: 1 062 kr
  • Driftskostnad hus: 845 kr
  • Bredband & TV: 541 kr (här ingår TV-licens för kvartalet!)
  • Mobil: 548 kr (denna skäms jag lite för, här ingår avb. mobil 180 kr via Halebop)
  • A-kassa: 100 kr
  • Besikta bil: 175 kr
  • SUMMA: 3 271 kr

Kvar är alltså ca 2 479 kr där min del av maten ska täckas in plus allt annat! Här brukar vi ligga på ca 3000 kr mat per månad där min del då blir 1500 kr så det är ingen omöjlighet. Som sagt så blir det tufft men absolut inte omöjligt!

Nu ska jag se till att försöka dra in lite extra deg här under månaden så att jag kan snygga till den här kvoten än mer! Idag blir det till att veckohandla och det ser lovande ut med tanke på att vi har en hel del mat i frysen som kan tillagas denna vecka. Nu gäller det att få med sambon på att inte handla mer än absolut nödvändigt. Hamnar vi under 500 kr för veckan är jag riktigt nöjd!


14 thoughts on “Hur ska jag uppnå sparkvot över 75%?

  1. Beundraren

    Helt otroligt att du/ni klarar er på denna summa pengar under en månad, imponerande!
    Själv så har jag börjat sätta upp ett ynkligt mål på 15% av nettolönen till pengamaskinen.
    Mitt mål är 40%, får se om jag någon vacker dag kan ändra mina vanor och nå dit 🙂

    Kul att det finns likasinnade, kämpa på!

    Reply
    1. Investeraren Post author

      Jag är också imponerad av denna nivå men samtidigt så tog det ett bra tag att komma hit. I början låg vi också kring 15-20% men har genom att skära ner på onödiga utgifter och optimerat lyckas hamna här. Så kämpa på du med så ska du se att du snart är där med! 🙂

      Reply
  2. Thomas C

    Hej, intressant inlägg! Jag o min fru har gjort så att vi lagt upp ett månadskonto samt ett kvartalskonto. Sen räknat ut snittet (med lite marginal) och sen har vi fasta överföringar dit. Det gör att vi har en väldigt jämn utgiftskurva på våra konton och gör det väldigt lätt att föra över till Avanza. Sen amorterat vi 1500kr var också vilket göt det svårt att nå din sparkvot. Jag är riktigt impad!

    Reply
    1. Investeraren Post author

      Tjena Thomas och tack för din kommentar! Intressant upplägg där, har ni jobbat mycket med att skära ner på prenumerationer och saker ni egentligen inte använder? Är det ett gemensamt typ räkningskonto ni har? Hur gör ni med inköp, använder ni ett gemensamt betalkort där? 🙂

      Reply
      1. Thomas C

        Ja, det stämmer bra. Vi satte oss när vi fick huset, och la upp det på detta viset. Vi har fasta överföringar till ett delat konto, där alla autogiro och e-fakturor är kopplade – sophämtning, el, pellets, försäkringar etc. Årskontot petar vi in amorteringspengen på, 1500kr var. Vi splittar ev oförutsedda saker mot slutet av månaden. Prenumerationer har jag nästan inga, jag nämnde i ett annat av dina inlägg att jag skulle säga upp postkodlotteriet, så nu är det än mindre. Vi har inga dagstidningar eller sådant. Matlåda äter jag varje dag på jobbet sedan 2 år. Mobiler köper jag kontant och behåller gamla abb. Jag klarar mig fantastiskt bra på 1GB surf än så länge t.ex 🙂
        Jag brukar föra över 10 000kr till mitt buffertkonto, och sen därifrån till Avanza med jämna mellanrum, jag för inte över allt i en klump på löningsdagen. Sen dras ca 11000 till de olika kontona (här drar vi för mycket i dagsläget, i slutet av april ska vi revidera detta). Sen brukar jag få skava lite på sparkontot, de 3000kr som är brukar inte riktigt räcka, så jag har det som morot än. 1300kr kollektivtrafikkort, och 2-3 tankningar per månad. Jag brukar få ut ca 23-24.
        Huset har vi lite dyrare utgifter tror jag, än er, då vi har ett topplån och ett banklån uppepå det, som vi jobbar med att få bort, strax under 1.6 har vi i lån. Sen det sedvanliga CSN-lånet på strax över 100 nu, frun har något liknande.

        Som sagt, jag gillar dina optimeringsinlägg skarpt. Det behövs pepp ibland när man tycker man unnar sig ”för lite”, då får man lite draghjälp att se mot målet istället (jag avstår t.ex fler chipspåsar numera, annars har det ofta blivit nån på fredagar, nu är vi nog nere på 2 påsar per månad 😉 )

        Reply
        1. Investeraren Post author

          Bra jobbat låter verkligen som du också optimerat en hel del! Jag och sambon verkar ha väldigt lika upplägg med ett gemensamt räkningskonto där våra autogiro och gemensamma räkningar betalas.

          Roligt att du gillar optimeringsinläggen och jag ska själv försöka göra fler av dessa då jag själv får tänka till rejält och höja ribban lite till. Jag har flera potentiella saker fortfarande i min ekonomi där vi kan dra ner och optimera. Du nämde som du sa postkodlotteriet som ni sa upp och för min del var det som du vet Lottoprenumeration. Gällande den så hade den funnits med så länge att jag inte ens tänkte på att den faktiskt var onödig och så är det med flera andra saker med tror jag. 🙂

          Reply
  3. Utdelningsnissen

    Lycka till med sparkvoten! Jag har haft som grundmål att ligga mellan 65-75% och det har gått riktigt bra so far, men tuffare tider väntar så det blir en utmaning för mig framöver. Utgifterna kommer öka, men jag förväntar mig även en lönehöjning i samband med min nya anställningsform, så det kommer blir spännande…

    Tack för ett sjysst inlägg! Och bra mål!

    Reply
    1. Investeraren Post author

      Tack utdelningsnissen!
      Vilka utgifter är det du ser kommer öka?

      Reply
      1. Utdelningsnissen

        Framför allt mitt boende, förvisso har jag knappt haft några kostnader på den punkten innan, men nu när den kommer börja så blir det en av mina större utgifter. Sen får vi se om det ökar på fler ställen….

        Reply
        1. Investeraren Post author

          Aha då förstår jag. Just boende brukar ju vara just en av om inte den allra största utgiftsposten. Har du köpt en lägenhet eller är det en hyres du har nu?

          Reply
          1. Utdelningsnissen

            Det är faktiskt så att jag bott hemma, och mina föräldrar har varit snälla och inte tagit någon avgift mot att jag faktiskt sparar och vårdar min ekonomi.

            Men läget har förändrats och jag kommer nu behöva stötta i hushållets ekonomi, därav kostnaden som kommer uppstå! 🙂

            Det är inte aktuellt för mig att flytta till eget på något år än skulle jag tro!

          2. Investeraren Post author

            Aha på så vis. Jag antar att det är bra både för din och din familjs del att du är med och stöttar ekonomiskt. Nu blir utmaningen att hitta andra saker att spara in på och nya möjligheter att tjäna pengar på. 🙂

  4. Familjespar

    Hej,
    Imponerande diciplin! Det gillar jag. Jag gjorde precis bokslut över familjens q1, och när det kommer till kostnader så snittar vi på 36 020:- / månad. Då fick jag oväntat köpa nya datorprylar på grund av haveri för ~ 5000 men det känns ändå som man varje kvartal får en oförutsedd utgift, är det inte dator, bil eller kylskåp så är det tvättmaskinen som ger upp. Mat står för 23%, Kläder för 13% lån för 12% (inkl 3000 amortering förvisso) barnomsorg 7% och bilen för 5%. Och där är vi uppe i 60% av totala kostnaderna. Man kanske skulle kunna ta och se över klädkontot men det är i princip bara kläder till barnen (rackarns vad de växer hela tiden…)

    Tack för en bra blogg!

    Hälsar @familjespar

    Reply
    1. Investeraren Post author

      Hej och tack! 🙂
      Räknat med de prylar ni var tvungna att köpa så är ju ändå det en rimlig utgift per månad i snitt! Just prylar och oförutsedda utgifter så som bilar som går sönder är ju riktiga sparkvots förstörare annars.

      Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *