Hur mycket försvinner i Courtage?

Publicerad 3 april, 2016

Fick mycket positiv respons på mitt inlägg om hur jag typiskt investerar varje månad. Där får ni en bild över hur enkelt jag håller det och inte försöker mig på att tajma eller hela tiden kliva in och ur aktiemarknaden. Simpelt, systematiskt och väldigt bra! Igår nådde jag ATH för samtliga portföljer trots att vi befunnit oss i en fallande trend sedan april förra året och en bra bit från OMX indexets toppar. Detta kan jag tacka mina regelbundna köp varje månad för, där jag då lyckas köpa de gånger då det varit riktigt billigt.

Jag fick lite frågor på mail och twitter gällande hur mycket courtage det blir när man gör så många köp som jag gör varje månad. Det enkla svaret är att det blir väldigt lite courtage! Jag betalar i snitt 2-4 kr per affär vilket beror på att jag valt lägsta courtage hos Avanza kallat Mini, som gynnar ett månadssparande i aktier som jag har. Den lägsta klassen som jag valt är billigast för affärer under ca 15 600 kr som du ser på bilden nedan. Med andra ord perfekt för oss som vill månadsspara i aktier!

courtage avanza
Nackdelen med detta är givetvis om du vill sälja av ett helt innehav som är betydligt större än 15 600 kr så blir courtagen dyrare än den klass som lämpar sig mest. Men för min del så vill jag äga aktierna så länge som de fortsätter att vara fina bolag (förhoppningsvis föralltid) så fokus är på just månadssparandet. Skulle detta bli fallet någon gång framöver kan du alltid byta courtageklass under en månad, sälja av och sedan byta tillbaka till den lägre. Men just detta att det är dyrt att sälja av större poster får den positiva effekten att du inte gör dumma misstag att försöka sälja ett helt innehav och tajma marknaden, det kostar för mycket helt enkelt.

Att det är så billigt med courtage hos Avanza Mini klassen gör också att jag kan spara min dotters barnbidrag varje månad i enskilda aktier utan att courtaget äter upp allt. Detta är helt fantastiskt och inget som var möjligt för några år sedan.

Här kan du läsa mer om priserna för Avanzas olika courtaklasser.


4 thoughts on “Hur mycket försvinner i Courtage?

 1. Utdelningsseglaren

  Är också noga med vad jag betalar för courtage på mina köpa – bokför dem i excel varje månad för sammanställning.

  Dock ska jag ju ha aktierna i princip hela mitt liv så kostnaden blir väldigt låg om man räknar på att ha dem 10+ år.

  Hälsar Utdelningsseglaren

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Visst är det så, för månadssparande och dagens låga courtage för dessa summor blir det väldigt lite i det långa loppet. 🙂

   Reply
 2. Beundraren

  Lysande i formation för mig som är ny!
  Jag har precis gjort min första insättning på 3.000:- och ska börja investera i pengamaskin Sverige 🙂
  Imorgon börjar min resa!

  Om du fick göra om din resa skulle du investerat i pengamaskin global innan du gick över till Sverige eller båda?

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Snacka om spännande! Du har en lärorik och rik resa framför dig ;).

   Jag vill äga både Svenska och utländska bolag så hade nog inte begränsat mig så. Men för egen del hade jag nog ändå börjat med att bygga en Svensk pengamaskin som grund och sedan börjat bygga en global med utländska aktier. Minsta courtaget där för Avanza är ju 1 USD så det blir lite mer än för Svenska aktier. Då kanske man lär köpa lite färre amerikanska aktier per gång.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *