Hur finansiera kommande husinvesteringar

Publicerad 12 mars, 2016

Jag och sambon köpte ett hus i höstas där vi nu hunnit bo i ca 6 månader. Vi trivs så otroligt bra och känner att det är ett ställe vi kommer bo länge på och därmed förädla det långsamt. Nu ser jag inte direkt husköpet som en investering i den mån att vi ska tjäna pengar på den. Snarare är det ett hem, en grundpelare i livet som har väldigt stor betydelse.

På det här halvåret så har vi gjort ett ganska rejält lyft med nya ytskikt, sprillans nytt kök osv saker som i princip helt finansierats med överskott från lägenhetsförsäljningen. Med andra ord kapital från en bostad som flyttas över till en annan.

Vi står dock inför 1-2 lite större renoveringar de kommande åren, där den främsta är att byta taket. Givetvis värdehöjande för huset men samtidigt kapital som kommer bli låst i bostaden. Därför funderar jag mycket kring hur vi ska finansiera detta. Jag skulle ju utan problem kunna sälja av ett gäng aktier och betala med, men det är inte aktuellt. Jag vill som sagt inte binda mer kapital i bostaden utan ha de tillgänglig för investeringar.

Planen just nu är därför att göra klart alla inre renoveringar vi håller på med som inte kostar så fasansfullt mycket pengar och sedan värdera upp huset och låna till takbytet.

Hur skulle du gjort i vår situation? Du kanske själv har varit med om liknande saker?

 


6 thoughts on “Hur finansiera kommande husinvesteringar

 1. Hausse

  Som läget är nu skulle jag behålla aktierna och låna upp på huset. När räntorna överstiger avkastningen finns möjligheten att prioritera om, ifall man börjar sova lite sämre på natten.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Precis så jag tänker. Med de låga räntor vi har nu ser jag goda chanser att överavkasta på börsen och därmed tjäna på hög belåning.

   Reply
 2. Anders Pengaregn

  Går i liknande tankar här. Vi är i behov v ett utbygge men väger fram och tillbaka om det är värt det eller om vi ska kika på ett annat hus. Jag vill hela inte knyta upp så mycket medel i bostaden så troligtvis lutar det åt att vi lånar för att genomföra eventuella projekt.

  Trevlig helg!

  MvH Pengaregn

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Anders,
   Ja det är lite av ett i-lands dilemma. Men som du också är inne på så är allt för stor kapitalbindning till bostaden inget jag heller önskar nu när jag vill maximera mina pengamaskiner. 🙂

   Reply
 3. MrA

  Bara man är klar över att dem flesta andra tänker lika dant. Kan bli trångt i dörren när räntan går upp och börsen ner.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Mr A!
   Jag antar att du syftar på läget på börsen när du säger trångt i dörren. Och där håller jag helt med dig. Men min syn på börs och investerade så är jag personen står och tar emot personerna som tränger sig genom dörren. För utdelningarna kommer kvarstå och då köper jag med glädje billigare aktier av skräckslagna sparare.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *