Har du fått Panik än?

Publicerad 13 februari, 2016

För dig som nyligen börjat bygga upp din aktieportfölj så kan dagens börs kännas helt hopplös. Vi växlar mellan hopp och förtvivlan där det ena dagen går ner 4% bara för att nästa dag gå upp 2%. Det är lätt att dras med i dessa kast och tro att vinden vänder från en dag till annan, men om du zoomar ut så är det ganska tydligt att vi tar ett steg upp och två tre steg ner. Vi befinner oss i det som brukar kallas en björnmarknad där trenden helt enkelt är neråt.

I tider som dessa är det ett ypperligt tillfälle att testa hur väl din investeringsstrategi fungerar för dig. Har du en portfölj som gör att du ligger orolig på kvällarna och har svårt att sova kan det vara dags att tänka om. Har du å andra sidan en portfölj där du regelbundet sparar i nya aktier och där du snarare ser kursfallen som ett sätt att köpa billigare aktier, ja då är du mer rätt ute förmodligen.

 

Är det försent att sälja?

Den som drabbats värst i den senaste tidens ras är personen som även fått bäst utdelning under tidigare års uppgång, nämligen personen med en massa småbolag. Vi har kunnat se hur just småbolagsfonderna varit vinnarna de senaste åren, men nu när trenden har vänt så brukar dessa snarare dyka upp på motsatta lista över förlorare. Detta beror enkelt sett på att folk tenderar att fly risk under oroliga tider och gör sig därför av med småbolagen till förmån för de tråkiga ”gubbaktierna”.

Du kanske själv sitter där med en portfölj bestående av bolag från de mindre listorna som nu skriker rött i spåren av börsfallet. Kanske har du ställt dig frågan om du ska sälja allt och ta förlusterna? En vanlig tankevurpa vi tenderar att göra när det kommer till aktier är att vi säljer vinnarna och behåller förlorarna. Anledningen är att vi är rädda att vinsten i våra vinnare ska vända ner och bli en förlust samtidigt som vi är rädda att om vi säljer förlorarna så kanske de vänder upp efter vi har sålt. Detta är väldigt fel sätt att tänka.

För det första så ska du inte sälja dina vinnande bolag som går bra och fortsätter tjäna pengar. Här gäller det att du kan skilja mellan bolag och aktie. Vill du sälja ett bolag som går bra enbart pågrund av att aktien stigit mycket så är det just aktien du fokuserar på, inte bolaget.

På samma sätt ska du inte behålla en aktie som rasat kraftigt bara för att du inte vill missa om aktien eventuellt vänder framöver vilket skulle innebära att du fick fel om aktien. Det vi ofta glömmer bort är att aktier som faller och har fallit länge gör det av en anledning. Titta på SSAB tillexempel. Den har i princip varit i nedåtgående trend sen finanskrisen och det är nog många som setat med sina SSAB aktier sen 100 kr i hopp om att det ska vända, bara för att se aktien fortsätta falla. Så varför säljer vi inte dessa aktier? Som sagt så är det för att vi vill ha rätt och är så otroligt rädda för att aktien väl vänder när vi har sålt vilket skulle innebära att vi hade fel och det är ju otroligt skamfyllt att ha fel här i Sverige eller hur?

Så åter till frågan om du ska sälja dina blytunga sänken till aktier? Jag tänker inte råda dig till varken det ena eller andra, men några frågor du bör ställa dig är:

 • Behåller jag aktien för att jag tror på bolaget och deras verksamhet, eller gör jag det för att jag redan förlorat så mycket och därför kan fortsätta på resan neråt?
 • Väljer jag att inte sälja enbart för att jag är för rädd att aktien sedan ska vända upp och jag därmed fick fel? Är jag helt enkelt rädd för att misslyckas?

 

Har vi nått botten snart?

Sedan toppen förra året så är vi ner i runda slängar 25%. Det kan låta mycket men då ska du komma ihåg att det kan falla minst lika mycket till om inte mer från dagens nivåer. Se därför till att du har en strategi som funkar i alla väder och börsklimat, där du slipper agera på dina känslor.

Sist men inte minst vill jag påminna om att det är i dåliga tider som förmögenheter skapas! Kan detta vara din tur?


6 thoughts on “Har du fått Panik än?

 1. Johan

  Jag sålde mitt lilla innehav i Realty Income Corp som gått från $50 till drygt $60 på relativt kort tid. Men jag säljer då jag bedömer att priset stigit snabbare än vad prognosen för hela 2016 pekar mot (+5% AFFO ungefär). Den är värderad till nästan 22x AFFO just nu, och plockar gärna in den i portföljen när den kommit ner i värdering igen. Lite mekaniskt alltså. Köp vid billigare värdering, sälj vid högre värdering. Det finns inget i övrigt som föranleder någon större oro. Bolaget tuffar på. Man behöver kanske ha en klar idé om varför man säljer och när. Det svåra är att göra bedömningen i de fallen tycker jag, samt vilken tidsperspektiv på investeringen man har. Eller finns det andra intressanta bolag att investera i istället.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Jag förstår hur du menar och jag har själv försökt att sälja exempelvis Realty tidigare då den tenderar att röra sig i ett visst intervall. Dock la jag ner det då det blev alldeles för stora courtagekostnader samt att det var svårt att veta när man skulle kliva på igen, vilket innebar att man missat utdelning och kanske endast tjänat några kronor på kursen.

   Reply
 2. Stefan Andersson

  Bra tankar. Själv älskar jag mitt köp av Nordea i torsdags. Grym DA tillsammans med förmodade höjningar på det i framtiden.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tack Stefan! Jag har också passat på att fylla på med Nordea här senaste dagarna.

   Reply
 3. jacke77

  Hej. Jag har långsiktig portfölj på 15-20 år. Just nu har jag.
  Investor
  Kinnevik
  HM
  Telia
  Byggmax
  NetEnt
  Alfa laval
  Beijer alma
  JnJ
  PG
  Ica
  Toleranzia
  Fonder. Länsförsäkringar global index och spiltan investement.
  Vad tycker du om portföljen? Sparar 13000 i månaden + likvider från sparkonto. Är på börsen i 1,5 år. Funderar på skanska eller någon investement till som latour eller msci.
  Synpunkter?
  Mvh.jacke77

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tjena Jacke!
   Måste säga att jag tycker du verkar ha en riktigt välbalanserad portfölj med fina bolag som växer och fortsätter berika sina aktieägare. Vad som är ännu bättre och imponerande är att du kan spara 13 000 kr + varje månad vilket om det investeras kommer växa rejält med tiden! Du verkar ha goda sparvanor och därmed förutsättningarna för att bli riktigt framgångsrik! 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *