Halvårsrapport för Aktieportföljen

Publicerad 9 augusti, 2014

Tänkte det kunde vara intressant att summera hur mitt sparande har utvecklats det första halvåret 2014. Jag har som sagt allt mitt sparande samlat hos Avanza där större delen är placerat i en kapitalförsäkring.

En liten finurlig funktion som Avanza erbjuder är att du kan skapa portföljrapporter som sammanfattar på olika sätt hur din depå har utvecklats under en period som du väljer. Exempelvis  det senaste halvåret som i mitt fall. Detta är helt gratis och är något som jag själv gör varje halvår ungefär.

Nu tänkte jag summera min depå för det första halvåret eller snarare under perioden 2014-01-01 – 2014-07-29 för att vara exakt.

Först här under kommer grafen över hur depån har utvecklats. Här har jag valt att jämför med DJ World Index men du kan här välja att jämföra med vilket index du vill.

utveckling för aktiedepån

 

Här ser jag att depån har stigit med 17,81% jämför med 5,61% för jämförelseindexet. Inte illa pinkat och jag är mer än nöjd än så länge. Jag hade en topp under februari då 203 web group steg kraftigt för att sedan backa tillbaka en del.

En annan intressant sak du kan läsa ut från dessa rapporter är aktiefördelningen med hänseende till länder. I mitt fall såg det ut på följande vis i slutet av vald period.

fördelning aktier

En ganska jämn fördelning mellan svenska och utländska aktier där det främst rör sig om Norge och USA i det här fallet. Som ni vet så har jag även en hel del likviditet på kontot just nu som är placerade i korta räntefonder. I mitt fall har jag valt Spiltan Räntefond Sverige som är en korträntefond med låga avgifter.

En kort räntefond kan ju anses vara rätt tråkig men samtidigt så är det bästa sättet att få ränta till låg risk om pengarna befinner sig i en kapitalförsäkring eller i en ISK.

Innan skatten för dessa konton även tog hänsyn till insatt kapital så brukade jag alltid flytta ut pengarna till Avanzas sparkonto+ när jag var likvid. Detta är dessvärre inte möjligt längre eftersom det skulle innebära att pengarna skulle beskattas varje gång de flyttades in i kapitalförsäkringen.

Hur har din depå utvecklats under första halvåret 2014?

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *