Gör ditt Barn till Miljonär på 18 årsdagen

Publicerad 24 januari, 2016

Jag är ju ganska förtegen om mitt privatliv utöver det ekonomiska här på bloggen, men något som är så pass stort och även påverkar det ekonomiska planet är att jag ska bli pappa om någon månad! Detta är något jag verkligen ser fram emot och känner mig just nu förväntansfull som ett barn innan julafton. Samtidigt finns det mycket oro och osäkerhet då det här är något helt nytt för både mig och min sambo.

Om jag åter får glida in på det ekonomiska planet så kommer jag givetvis se till att spara i aktier åt våra barn. Jag säger våra även om det är ett på G just nu, men jag kommer till det lite längre ner. När jag växte upp så sparade mina föräldrar ca 100 kr per månad i en en svindyr fond som banken hade prackat på dem. Dessa pengar fick jag sedan på min 18 årsdag som givetvis var ett tacksamt bidrag, fattig student som jag då var. Nu kommer jag inte ihåg exakt hur mycket pengar det blev, men jag vet med säkerhet att om mina föräldrar hade varit mer intresserade av sparande och valt en nätmäklare som Avanza med betydligt lägre avgifter så hade det kunna bli en rejält mycket större summa.

Så ska jag göra mina barn till miljonärer

Min plan är nu att så fort första barnet får sitt personnummer så kommer jag öppna en Kapitalförsäkring Barn hos Avanza. Anledningen till att det blir en Kapitalförsäkring istället för ett Investeringssparkonto är för att på KFn kan jag välja förmånstagare samt bestämma när pengarna ska betalas ut. Avanza KF för Barn har även en rad andra finesser som gör den perfekt som investeringskonto för ens barn.

Därefter kommer jag starta ett autogiro där barnets barnbidrag automatiskt sätts in på kapitalförsäkringen varav jag sedan mekaniskt kommer köpa utdelande aktier varje månad samt återinvestera alla utdelningar. Det roliga med det här lilla projektet som gör att jag verkligen tror att det kommer bli en succé är att det har de två viktigaste ingredienserna för att skapa en förmögenhet. Tid och regelbundna köp.

När sedan nästa barn föds kommer jag spara allas pengar i samma kapitalförsäkring istället för att öppna separata och anledningen är att slutsumman kan variera enormt mycket om något av barnen råkar träffa en botten medan det andra startar på toppen osv. Sparar jag i samma portfölj så får de dela på samma summa.

För att summera min plan för att göra mina barn till miljonärer (väldigt optimistiskt men absolut inte omöjligt på 18 år!) är att:

 • Öppna en Kapitalförsäkring barn hos avanza.
 • Automatiskt överföra barnbidragen varje månad.
 • Mekaniskt köpa stabila utdelande aktier (HM, Atlas, Castellum osv)
 • Sätta in ev. födelsedagspengar, doppresenter osv samt köpa aktier för dessa.
 • Återinvestera alla utdelningar.

Här kan du läsa mer om Avanzas Kapitalförsäkring för Barn samt öppna ett gratis konto.


6 thoughts on “Gör ditt Barn till Miljonär på 18 årsdagen

 1. Johan Löfgren

  Har kapitalförsäkring barn för alla tre barnen, men varsitt konto. Skillnaden på 18 år blir inte så dramatisk, om man sparar i samma aktier på alla tre konton vill säga. Sparar man i olika kan slutresultatet variera. Sen är det förhoppningsvis så att det där arbetet man startade när man öppnade kontot också fortsätter efter 18-årsdagen… Där gillar jag avanzas barnkapitalförsäkring, det står inte i barnens namn utan som förälder kan man bestämma själv när det ska överlåtas.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Härligt Johan känns som du bygger på något väldigt bra till dina barn. Visst kanske inte skillnaden blir jättestor om barnens ålder inte skiljer jättemycket. Men man ska samtidigt inte underskatta ränta-på-ränta effekten över tid.

   Får man fråga hur dina portföljer ser ut för barnen?

   Reply
 2. hwasp

  Hej! Vad härligt att du sparar till dina barn. Jag har själv fått pengar av mina föräldrar när jag fyllde 18, då de har sparat barnbidraget sedan jag föddes. Utan dessa pengar hade jag inte haft samma kapital som jag har idag, och min uppfattning av detta är att jag har satt mig in i aktiemarknaden då jag visste att mina föräldrar månadssparade åt mig. Min uppfattning av det är alltså att jag idag kan mer om ekonomi på grund av detta.
  Har hört från en del av mina föräldrars kompisar att det är fel att skämma bort barnen på detta sättet. Det är enligt dem bättre att barnen själva får tjäna ihop sitt sparkapital, då man annars får en förvrängd inställning till pengar. Givetvis kan jag inte avgöra huruvida de eller jag har rätt, men jag kan med facit i hand säga att jag kan mer om ekonomi än de flesta i min ålder. Detta tror jag till stor del beror på att min pappa lät mig vara delaktig i deras månadssparande till mig från cirka 14 års ålder. Lite senare började jag även köpa mindre aktieposter, och idag uppgår mitt totala kapital till omkring 850000.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Inte illa av dina föräldrar och intressant det du berättar om att du själv fick vara med i investeringsprocessen när du blev lite äldre. Där tror och hoppas jag också att sparande och investerande ska bli lika självklart för mina barn som det är att betala räkningar osv. 🙂

   Reply
 3. Staffan

  Jag blir lite nyfiken på hur du vet att du skall bli pappa mer än ett år i förväg.
  Har ni helt enkelt schemalagt hela fortplantningsprocessen?
  Då du skriver om födelse tycks det inte handla om adoption.

  Jag sparar till mina två barn i en gemensam kapitalförsäkring.
  ”Andelar” kan lätt delas ut vid utbetalning till det barn som behöver.
  Om inte annat är det mycket mindre jobb att administrera färre konton (såvida inte enbart automatiska fondköp görs).
  Som förmånstagare står i första hand barnens mor, därefter barnen.
  Portföljen är en röra av aktier (främst goda utdelare), indexfonder, breda billiga fonder.
  Jag försöker låta bli att bara köpa aktier, trots att det känns roligare.

  Med vänliga hälsningar
  Staffan

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tjena Staffan!
   Haha ja det kan man undra och även om jag kan verka uppstyrd ekonomiskt så är det inte så uppstyrt på den fronten. 😉 Nej den enkla anledningen är att inlägget skrevs i slutet på året men publicerades först i januari. 🙂

   Låter som du har kommit igång bra med sparande till barnen! Får man fråga hur länge du sparat och hur ser upplägget ut med insättningar? Sätter du in en del av barnbidragen eller mer sporadiskt?

   Ha det fint och tack för din kommentar!

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *