Gemensam Ekonomi – Hur gör Ni?

Publicerad 5 augusti, 2015

I och med att jag och sambon nu köper ett hus tillsammans så blir det ett naturligt steg åt gemensam ekonomi. För mig har detta varit ett självklart steg då jag tycker det är otroligt konstigt om man lever tillsammans, kanske har boende och barn tillsammans men ändå trycker hårt på sina egna pengar och räknar kronor hit och dit.

Då jag har kommit betydligt längre i min ekonomiska resa än min sambo så innebär det att jag givetvis kommer pytsa in mer än henne i huset exempelvis även om hon står som ägare till hälften. Samtidigt så har hon själv en betydande summa att gå in med så hon är inte direkt tomhänt heller.

När renoveringar och så är klara initialt, för det kommer till en början vara en del stora initiala summor som ska in, så kommer jag fortsätta bygga på pengamaskinerna i rasande takt.

På samma gång vill jag få igång min sambo på samma spår och det har visserligen underlättat nu när hon ser vilken stor summa jag fått ihop på så kort tid.

Nu är bara frågan hur vi gör med pengamaskinerna framöver. Ska jag börja bygga på egna maskiner parallellt till min sambo som jag sköter. Det skulle isåfall innebära att jag öppnar en egen ISK till henne som har samma innehav som min Pengamaskin Sverige exempelvis. Eller så skjutsar jag in hennes insättningar i mina befintliga portföljer.

Nu skulle jag uppskatta din hjälp. Hur sköter ni ekonomin? Är den gemensam eller separat? Hur skulle du gjort med investeringarna?


9 thoughts on “Gemensam Ekonomi – Hur gör Ni?

 1. Kalle56

  I den bästa av världar, skulle alla ha en partner där det på alla plan är siamesiska tvillingar!

  Det skulle inte bli många parförhållande om man hade det som krav vid sök efter flickvän!

  Jag har en underbar hustru sedan 43 år, hon är ekonomiskt sparsam och har många goda egenskaper men på många områden är vi helt okompatibla.

  Hon är bland annat helt ekonomiskt analfabet! Skulle vi behöva ha konsensus för alla beslut i livet, skulle vårt förhållande stannat vid några träffar i ungdomen!

  Det är tillräckligt svårt att träffa någon man vill dela ett liv med utan att ställa krav på 100% matchning. Snarare handlar det om att hitta någon där bägge kan överse med motpartens fel och brister.

  Det hindrar inte att man i alla lägen ställer upp för varandra! Det är så enkelt att man rättar sin livsstil efter den med sämst ekonomi och lever därefter. Att det för den ena partnern innebär att den under perioder i livet kan ha en högre sparkvot än sin partner, är inget man går och stör sig på! Under pågående äktenskap äger var och en sina tillgångar och skulder. Vid en separation kommer givetvis allt delas lika. Är dock övertygad om att man undviker många risker för konflikter och bråk med separata ekonomier.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Otroligt visa ord, du borde skriva en relationsguide om du inte redan gjort det! Jag är helt inne på ditt spår att man lär samverka och då även acceptera sambons sidor som kanske skiljer sig från mina, det kan i mina ögon bara vara charmigt.

   Men precis som att jag hela tiden lär mig nya saker och sätt att se på saker och ting, inte minst från min sambo så hoppas jag även hon kan inspirerad och lära sig av min största passion.

   Det gäller bara att få henne att själv se värdet i en tillgång som producerar pengar hela tiden, istället för den där lite onödiga extra konsumtionen.

   Reply
   1. Kalle56

    Vi får aldrig glömma, att vi som gärna ligger i skuggan under en palm i Thailand och läser en årsredovisningar eller det sista spartipset från MMM, inte är dom som är normala!

    Vanliga sansade människor bryr sig inte! Dom har viktigare saker i sitt liv.

    Att aktivt försöka göra om en partner, är att söka trubbel!

    Vad man kan göra är att få dom att börja tänka, genom att vara en bra förebild.

    En stor fördel med delad ekonomi är att det blir mer jämställt. Partnern blir aldrig ekonomiskt beroende av dig och du vet att hon är kvar i förhållandet på grund av dig och inte dina tillgångar. Parnern har ju till och med ett ekonomiskt incitament att separera för att komma över hälften av dina tillgångar!?

    Reply
    1. Investeraren Post author

     Hehe ja det har du rätt i, jag är också mer inne på att inspirera och eventuellt få henne själv att inse vikten av sparande (vilket hon delvis gör redan). Men att få henne läsa årsredovisningar vet jag redan nu aldrig kommer inträffa 🙂

     Reply
 2. Katta

  Om ni bara är sambo och inte är gifta är det ju inte så smart att din sambos pengar går in i dina depåer. Det innebär ju i praktiken att pengarna blir dina.

  Reply
 3. Gaby Fürll

  skulle aldrig klara mig utan att ha egen ekonomi.
  gemensamt hus, gemensamma anskaffningar, allt ok, men livet levs inte i en sparbössa.
  Var finns friheten att kunna köpa något utan dåligt samvete, eller lägga pengar under kudden.
  Någon vågar tar risk, den andra inte. Det finns en gräns för var och en som man måste trivas med.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Du får gärna utveckla mer. Vad är det med separat ekonomi som är enklare än gemensam menar du. Är det att en partner kanske konsumerar lite överdrivet medan den andra sparar till båda?

   Reply
 4. conrad

  Tja!
  Kul och inspirerande blogg du har!

  Jag gör själv något liknande (pengamaskin med indexfonder dock) som du och är också hyfsat nybliven sambo.
  Vi kör en delvis delad ekonomi och det tycker jag funkar utmärkt! Hon är inte direkt intresserad av ekonomi och hänga på avanza och så, men förstår kraften i månadssparande vilket innebär att hon (med min hjälp) också startat en egen pengamaskin som är identisk min på sitt egna konto. Tanken med det är dels att det aldrig blir nåt tjafs om vems cash som är vems och dels att hennes intresse växer när hon har något eget istället för att lyssna på mitt tråkiga prat:)

  Den delvis delade ekonomin innebär att alla boendekostnader (mat, renoveringar, sommarstugeprylar osv), bio och ”uteliv” (om inte någon bjuder på typ en födelsedag) och liknande kostnader delas lika. När alla räkningar är betalda och månadssparandet insatt på avanza så har vi båda en slant över som vi gör vad vi vill med. Vi tjänar ungefär lika mycket..

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Condrad!
   Ni verkar ha en bra och sund fördelning av pengarna du och din sambo. Måste även säga att du är duktig som inspirerat sambon att börja spara! Det blir ju dubbel kraft på att bygga pengamaskiner!

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *