Fritt Fall i 203 Web Group

Publicerad 4 september, 2014

Det verkar som botten helt har gått ur 203 Web Group och vi har sett aktien falla över 30% på bara några dagar. Man kan ju fråga sig vad som ligger bakom detta kraftiga kursras och jag tänkte förklara lite hur jag resonerar.

Rapporten som släpptes i fredags visade att bolaget gör en förlust och att verksamheten därmed äter ganska mycket pengar. Detta är inte så konstigt med tanke på att de expanderar både myTaste och Shopello så kraftigt som de ändå gör. Dock verkar marknaden vilja att bolaget ska stå på egna ben och inte hela tiden behöva ta in pengar för att hålla sig flytande.

En annan viktig orsak till det kraftiga fallet är att Redeyes Trendportfölj ska ha plockat ut 203 vilket förmodligen fått en stor del av de som följer denna portfölj att sälja. Detta ger givetvis kraftiga kursfall för en aktie med så stora spreadar och låg omsättning som 203. Det kraftiga fall som blir skrämmer sedan upp befintliga ägare vilket gör att kursen rasar ännu mer. Mina tankar är då att detta är ett klockrent köptillfälle även om kursen säkert kan halveras härifrån på kort sikt.

Dock så såg vi så sent som förra året att vi under första halvåret gjorde en vinst på närmare 4 miljoner kronor med marginaler nära 20%. Anledningen till att vi ser förlusterna idag som jag ser det är för att:

 • Man har gjort listbyte vilket innebär kostnader.
 • Man har ändrat redovisningsprincip.
 • Man har expanderat både Shopello och myTaste kraftigt.

Dessa är alla i mina ögon investeringar som kommer betala igen sig med tiden.

Blir det nyemission?

I kassaflödesrapporten kunde vi se att över halva kassan har tömts under det senaste halvåret vilket innebär att nuvarande kassa räcker fram till jul, om verksamheten fortsätter i samma takt. Bolaget kommer då behöva mer kapital, vilket VD Jonas Söderqvist även nämner i rapporten. Med stor sannolikhet innebär detta en nyemission vilket inte är särskilt bra för oss befintliga aktieägare, framförallt inte om kursen pressas tillbaka som den gjorts de senaste dagarna.

Vid lägre aktiekurs kommer det krävas större utspädning för att få in tillräckligt med kapital. Dock så är jag rätt säker att de likt förra gången de gjorde nyemission kommer släppa massa positiva nyheter innan för att pressa upp kursen.

Alternativet till en emission är att sälja av någon sida, exempelvis sina andelar i ReFunder.

Expansion eller lönsamhet?

Vart går då gränsen för vad expansionen får kosta? Det är ganska uppenbart att 203 har siktet inställt på att ta myTaste till tronen och bli nummer ett på matmarknaden. Detta kostar pengar och jag är villig att hålla med om att detta är rätt strategi. Visst skulle de kunna fylla sajten med banner reklam och annonser och därmed få intäkterna att explodera för stunden, men det skulle knappast gynna medlemstillväxten, snarare stjälpa den.

Milstolpar och frågetecken

Som jag har skrivit om tidigare så är det några viktiga milstolpar framöver som jag anser det är viktigt att man når.

 • Att de lanserar sin mobilapp och därmed kan börja förvärva besökare till medlemmar via mobiler. Väldigt viktigt.
 • Att de intar förstaplatsen som världens största matnätverk.

När detta är uppnått så är jag säker på att det kommer underlätta att öka intäkterna för myTaste. Frågan är hur lång tid det kommer ta.

Vad finns det då för frågetecken för oss oroliga aktieägare som ser kursen rasa med 10% per dag?

 • Hur ska de fortsätta finansiera tillväxten i myTaste? Kommer bolagets övriga projekt inbringa tillräckligt med pengar eller måste de fortsätta att sprida ägandet och ge ut fler aktier?
 • Hur går utvecklingen med mobilappen? De säger Q4 i rapporten men kommer de hålla det? Kan den släppas tidigare?
 • Varför ändrade de om så pass mycket i ledningen och avsatte förra VDn?

Sist men inte minst vad är bolaget värt? Vi vet att en konkurrent till myTaste såldes för över 1 miljard kronor, vilket ska jämföras med dagens värde på hela bolaget som är mindre än 200 miljoner. myTaste är idag dessutom större än vad den sidan var.

Om vi tittar på vad omsättningen kan bli för helåret så gissar jag på att den hamnar på ca 50 miljoner kronor. Ser vi sedan till marginaler som vi vet att bolaget haft och säkerligen kan slå när allt börjar snurra, så kan vi säga ca 18%, vilket skulle ge en rörelsevinst på 9 miljoner kronor.

Detta ger ett P/E på 19 vilket är löjligt lågt för ett bolag som växer så det knakar och där man endast släppt på reklam för en bråkdel av all trafik som myTaste idag har.

Hur som helst så tror jag aktien kan falla ännu mer så men bör vara beredd på kraftiga rörelser en tid.

Själv fyller jag på när det blir billigare.


2 thoughts on “Fritt Fall i 203 Web Group

 1. Daniel

  Följer också deras utveckling med spänning!

  En ynka detalj, vilken jag mailat Avanza om men inget hänt: under fliken Om bolaget så nämns varken Shopello eller myTaste. Medvetet? Samma sak på NordNets sajt.

  Reply
 2. Investeraren Post author

  Hej Daniel,
  Intressant det hade jag helt missat. Berätta gärna vad Avanza svarar på det!

  Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *