Fred Olsens Q4 Rapport

Publicerad 11 februari, 2015

investerarens bloggIdag släppte Fred Olsen sin rapport för fjärde kvartalet 2014, en rapport som såg väldigt bra ut. Vinsten ökar och intäkterna tickar på. Men för aktiekursens skull så ligger ju tyvärr inte fokus på dagens läge och det som varit, utan snarare på framtiden och utsikterna där. Två negativa aspekter man pratar om är dels att de väljer att hålla inne utdelningen för 2015. Riktigt tråkigt kan jag tycka men samtidigt något vi sett hos flera kollegor i branschen och något som i det långa loppet är smart. Det andra är att marknaden är fortsatt osäker, inga nya kontrakt har bundits och nu börjar det bli tufft om inte marknaden vänder snart.

Aktien deppar rejält på dessa besked och handlas ner över 12% i skrivandes stund. Detta är givetvis tråkigt men jag håller samtidigt fast vid kvarvarande innehav, tanken är ju att jag ska ha detta för den långa resan så att säga. Samtidigt tror jag aktien kan deppa än mer de kommande veckorna och säkert ramla ner någon tia till. Det kommer givetvis vara surt men förhoppningsvis är det tillfälligt. Enda som kan dämpa det en aning är om oljepriset fortsätter klättra. I eftermiddag kommer bland annat lagerstatistik från jänkarna.

De kommande åren för Fred Olsen

Det är ju egentligen inget nytt som presenteras i denna rapport utan man konstaterar mest att den negativa marknaden kvarstår och att man inte vet hur länge det kommer bli så.q4 fred olsen

Något som jag tyckte var intressant från presentationen de körde i samband med rapporten är backloggen för ordrar samt kontrakttiden på riggarna. Där ser vi att Fred Olsen kommer kunna må gott detta år samt första halvåret nästa år. Med andra ord så har de 1,5 år på sig att ordna nya kontrakt för att man ska kunna slappna av och se positivt på framtiden.

kvartal fyra rapport fred olsen

Som tidigare så är det mycket spännande och resan kommer fortsätta vara extremt volatil. Kommer aktien ner mot 57 kr så kommer jag förmodligen köpa lite till. Men vill inte ha för stor exponering mot det svarta guldet.

Vad tyckte du om rapporten och hur agerar du med aktien


3 thoughts on “Fred Olsens Q4 Rapport

 1. Onkel Tom

  Mmmm, jag ska läsa rapporten men tycker din sammanfattning var intressant. Det finns en stor överkapacitet på riggar givet dagens prisläge på oljan. Tricket för samtliga bolag som har riggar är att hitta nya kontrakt till vettig rate. Dom som misslyckas med det kommer sjunka ihop som företag snabbt då dom får skriva av riggarna.

  De senaste veckornas uppgång i oljeaktier var nog bara ett hack på den nedåtgående kurvan.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Ja du har säkert rätt, denna marknad är ruskigt osäker just nu. Samtidigt så är det ju just då som förmögenheten skapas vill jag tro. Men som sagt alla bolag kommer inte gå vinnande ur denna strid den saken är säker. Jag vill ändå tro att Fred Olsen tillhör den skaran som kommer ut på andra sidan hyffsat helskinnad och kan tjäna mer pengar.

   Låt oss säga att de håller på utdelningen detta år och att vi samtidigt få se oljepriset vända upp mot slutet av året och därmed se nya kontrakt tecknas. Då kan vi kanske se en fin utdelning 2016. Men som sagt kommer fortsatt bli en skakig resa onekligen.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *