Fred Olsen Energy Q3

Publicerad 30 oktober, 2014

fred olsen aktienI början av veckan kom Fred Olsen Energy med sin rapport för kvartal 3. Det var ingen munter syn för oss aktieägare och vad som förväntades bli en vinst på ca 50 MUSD blev istället en förlust på ca -8 MUSD. Inte allt för trevligt kan jag tycka. Men istället för att gräva ner mig allt för mycket i siffrorna som flera bloggkollegor redan gjort, så tänkte jag istället försöka ge min tolkning på läget samt hur jag själv kommer agera. Detta är även intressant för er som enbart äger aktier i Bonheur med tanke på att dem i sin tur äger 51% av Fred Olsen.

Nerskrivning bakom förlusten

Precis som tidigare kvartalsrapporter så heter sorgebarnet Borgny Dolphin vilket är en gammal rigg som verkar på medeldjupt vatten, som det så fint kallas i den här branschen. Det har sedan tidigare varit känt att Borgny stått utan kontrakt och nyheten i den här rapporten är att man nu valt att skjutsa upp åbäket på land vid Harland & Wolff där den är satt som passiv.

Till detta följde en rejäl nerskrivning som belastade resultatet om ca 43 MUSD vilket därmed är anledningen till den oväntade förlusten som tog marknaden med storm.

Köpa, sälja eller behålla Fred Olsen Energy

Hur tänker jag då agera efter att rapporten damp ner som en bomb här i veckan? Jag tänkte börja med att resonera lite hur jag ser på situationen samt väga för mot nackdelar.

Fördelar

 • Det känns som att teamet i Fred Olsen valde att ta en riktig skitrapport i Q3 i och med den stora nerskrivning. Jag har svårt att se något liknande hända i Q4 utan där borde vi se positiva siffror på sista raden igen.
 • Det är ju tråkigt att Borgny står kontraktslöst med kikar vi på hela flottans status så ser det ändå rätt ljust ut fram till slutet av 2016. Det anser jag vara nog lång tid för ledningen att vidta åtgärder i form av besparingar samt att marknaden ska hinna återhämta sig en aning.
  fred olsen energy q3 rapport
 • Kassaflödet är fortsatt starkt vilket är livsviktigt i den här branschen.
 • Det har varit ett riktigt skitår för FOE med tunga utgifter i form av dyra servicearbeten som dragit ut på tiden samt nerskrivningen av Borgny. Förhoppningsvis är det lugnt med dessa tunga poster på ett tag vilket bidrar till vinster framöver.

Nackdelar

 • Det går inte att skjuta under mattan med att FOEs flotta har några år på nacken. Samtidigt vet jag inte hur illa detta är som många vill få det att verka. Jag tar inte allt för hårt på den saken.
 • Branschen har det riktigt tungt just nu och företaget vittnar om att det finns en överkapacitet på marknaden med flertalet riggar som står utan kontrakt vilket sänker dagspriserna. Frågan är om detta är tillfälligt eller permanent.
 • Det är en hel del frågetecken kring vad som kommer hända med Borgny. Står den utan kontrakt för länge är nog risken stor att de väljer att skrota den. Samtidigt så har de redan tagit en tung förlust på den så jag vet inte hur mycket värre det kommer bli.

Jag äger idag ungefär lika många aktier i Fred Olsen Energy som i Bonheur. Anledningen till att jag inte enbart kör på Bonheur som ju faktiskt äger mer än halva FOE, är för att Bonheur är ett väldigt komplext företag med korsägande hit och dit. Samtidigt är det bolaget diversifierat med tanke på att FOE endast står för ca hälften av vinsten baserat på senaste halvårsrapporten. Att FOE har en historik med hög utdelning bidrar även till att den aktien är väldigt intressant. Men som sagt mest för att FOE är betydligt enklare att analysera än Bonheurs komplexa struktur.

I dagsläget ligger jag back ca 20% i båda dessa aktier och tillsammans utgör dem en rätt stor del av portföljen vilket givetvis känns tungt just nu. Samtidigt kommer jag behålla de aktier jag redan har men kanske inte nödvändigtvis köpa fler ännu. Dock tror jag Fred Olsen kan komma med en betydligt finare rapport i Q4 men samtidigt tror jag resan dit kommer vara stökig. Därför behåller jag nuvarande innehav och inväntar Bonheurs rapport idag och eventuellt längre fram köper fler aktier. Dock inte på ett tag.

Mitt kassaflöde in i portföljen just nu är så pass stort att jag skulle kunna dubbla mina innehav i dessa inom några månader.

Hur gör du med Fred Olsen Energy och Bonheur?


8 thoughts on “Fred Olsen Energy Q3

  1. Investeraren Post author

   Har dålig koll på Seadrill men de är ju betydligt större än FOE. Tror de har ganska hög skuldsättning och en del exponering mot Ryssland. Dock dåligt insatt.

   Reply
 1. Tung i Bonheur

  Jag har samma resa som du med dryga -20% i Bonheur.

  Hade det inte varit för att BON redan har en stor post i min portfölj hade jag köpt på mig mer. Bra utdelare som kommer att klara sig hyfsat på en 5-10 års period.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Ja nog är det så! Blir svårt läge när man ligger tung i bolaget och därför inte kan fylla på mer i dagsläget.

   Reply
 2. tlwc

  Hej!

  Jag behåller mitt stora innehav i Bonheur tills jag förstår anledningen till nedgången (konstant lågt oljepris framöver eller bedrägerier???)

  Förresten kommer rapporten kommer imorgon, fredag kl 10.00!

  mvh
  tlwc

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej!
   Härligt att du har en plan. Vart kommer ryktena om bedrägerier? Verkar florera på en massa forum utan någon egentlig källa.

   Reply
 3. tlwc

  För min del finns inga belägg för bedrägerier utan jag försöker endast finna de enda anledningarna till varför kursen skulle vara så pressad som den är nu och de enda rimliga anledningarna är någon typ av bedrägeri och förtroendekris (som läckt ut) eller spekulation om nya tiden för oljepriset.

  Alltså inget som tyder på bedrägeri!!

  mvh
  tlwc

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Aha du menar så. Nej jag tror snarare att det som alltid blir en överreaktion från marknaden nu när branschen går riktigt dåligt, något som vi kanske inte sett i samma utsträckning i denna bransch inom modern tid. Men att Bonheur följer med Fred Olsen i fallet är ju inte så konstigt då FOE står för ca hälften av EBIT för BON. Ska bli spännande att se vad rapporten visar idag.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *