Försök inte Tajma Marknaden

Publicerad 10 oktober, 2013

Idag ser vi hur börsen klättrar starkt efter att republikanerna verkar gett upp kampen om att krossa obamacare. Än är inte tvisten över, men sen deras statsapparat stängdes ner har börserna tappat ett par procent.

Alldeles innan allt det här blåstes upp var det positiva nyheter om hur Europa verkade återhämta sig snabbare än vi tidigare trott, USA köpte in mer varor osv. I det skedet känns allt bra, börserna stiger och ingen verkar se ett slut på det.

Sedan, på bara någon vecka, vänder allt och de flesta sakerna ser dystra ut, i alla fall om du följer media.

Så här har det sett ut många gånger och kommer säkerligen se ut flera gånger framöver med. Vi kommer få kraftiga svängningar, både upp som ner.

Om det är något jag lärt mig med åren så är det att inte försöka tajma marknaden och hela tiden gå in och ur den.

Visst har jag lyckats med det ett par gånger. Men lika många gånger har jag misslyckats och senare köpt tillbaka samma aktier dyrare.

Att försöka tajma marknaden genom att gå ur när du tror vi är nära toppen, bara för att försöka köpa tillbaka billigare än i längden lönlöst. Visst finns det några få promille i världen som lyckas, men då kan du lika gärna spela på lotto tycker jag.

Du vill inte missa uppgångarna

Visst kan det kännas skönt att plocka bort pengar från marknaden när allt känns oroligt och dystert. Men då tycker jag felet ligger i din investeringsfilosofi redan från början. Enligt mig så ska pengar du placerar på börsen inte behövas de närmsta åren. Du ska med andra ord klara av nedgångar, med tanke på att du ser ditt sparande utifrån ett längre perspektiv.

Visst är det härligt när man lyckas sälja nära en topp, och sedan kan köpa tillbaka billigare. Men det är samtidigt väldigt riskfyllt att vara utanför marknaden, för tittar vi historisk på de år då börserna stigit, så skulle uppgången inte alls vara lika stor om du hade varit utanför marknaden de 3-5 bästa börsdagarna.

Just därför väljer jag att inte försöka gå in och ut ur marknaden. Istället försöker jag spara regelbundet och kan på så sätt pricka både bottnar som toppar. Samtidigt försöker jag alltid att ha en viss procent likvider på kontot, just om det skulle komma riktigt stora nedgångar som gör att flera kvalitetsbolag blir väldigt billiga.

Hur ser du på det här med att försöka tajma marknaden?


2 thoughts on “Försök inte Tajma Marknaden

 1. Frihetsfonden

  Hej,

  Du har rätt att det är otroligt svårt att tajma börsen. Däremot ser jag det lite som en ”försäkring” just nu att invänta klarhet i diskussionerna i USA före köp.

  Med vänlig hälsning,
  Frihetsfonden

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Frihetsfonden!
   Förstår hur du tänker, samtidigt är det lätt att man då blir tvungen att köpa tillbaka efter lättnadsuppgångar som idag osv. Men skulle det backa mycket så sitter man givetvis i ett fint läget 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *