Fonder ett bra komplement i portföljen

Publicerad 14 februari, 2015

För några månader sedan tog jag beslut om att öppna en ISK hos Avanza som skulle bli en ren och skär fondportfölj. Tanken var att fördela insättningarna framöver 50/50, där ena hälften placeras i fonder med låga avgifter i ISKn, medan andra halvan placeras i utdelande aktier.

Hela tanken var att jag inser mina begränsningar och har svårt att se mig själv spöa index år efter år. Istället vill jag ha en stabil grund i portföljen med indexkramande fonder. Nu har det gått en tid och redan kan jag se hur fondportföljen spöat mig med hästlängder. Mycket beror givetvis på mitt bet i Fred Olsen energy, men även över tid så tror jag detta är ett smart drag.

Det fina med fonder är att man inte kan sitta och stirra sig blint på kursen dagarna i ända utan dessa uppdateras ju enbart en gång per dag. Då blir det enklare att köpa och behålla dessa över tid.

Jag kommer dock inte slopa aktieköpen helt, mitt mål är ju att bygga en pengamaskin där fokus ska ligga på utdelningar och då krävs det att jag fyller på med byggstenar hela tiden. Dessutom så lär jag stilla min abstinens för bolag och aktier så detta kommer vara en viktig bit även framöver.

Något som ytterligare gör att detta känns bra är att Avanza vid ett flertal tillfällen redogjort för att de kunder hos dem som går bäst över tid, är dem som har en bred portfölj med fonder som bas. Den skaran vill jag ansluta mig till.

Hur ser din fördelning ut mellan fonder och aktier i ditt sparande? 


4 thoughts on “Fonder ett bra komplement i portföljen

 1. Ekonomikoll

  Intressant iakttagelse om att då fonder endast uppdateras en gång per dag minskar behovet att följa kursen slaviskt och därmed bli mer långsiktig. Jag har aldrig funderat på det själv men håller med. Fonder upplevs kanske lite mer ”tråkiga” av denna anledningen och att man inte själv sitter vid rodret på samma sätt som med enskilda aktier.
  Jag har också en del fonder i min ISK, men har funderat på att minska denna del, kanske ska jag överväga det igen efter ditt inlägg.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tack för din kommentar ekonomikoll! Ja det känns ju helt klart tråkigare med fonder för oss aktienördar, men samtidigt så blir det enklare att köpa och behålla dessa upplever jag. Så för min del kommer det helt klart vara en stabil och ganska väsentlig del i mitt sparande. 🙂

   Reply
 2. Emil

  Om man vill göra det lite roligare med fonder kan man räkna ut hur stor underliggande del varje aktie har i fonden och lägga in i excel tillsammans med sina aktier.

  Jag gör så med min indexfond så får jag koll på hur mycket jag har i varje aktie.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Intressant, då får man ju bra koll på ungefär hur fonden rört sig den dagen. Vad kör du för indexfonder?

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *