Få Ränta på Likvider i en ISK eller KF

Publicerad 12 oktober, 2013

Att ha livkida medel på kontot är något som jag alltid eftersträvar. Alla bör ha någon siffra på hur stor del av kapitalet som ska utgöras av likvida medel och räntesparande. Ju högre del räntesparande du har jämför med aktier desto mindre kan risken anses vara, enkelt sett.

Personligen så är jag ganska aggressiv i mitt investerande och har därför större delen av mitt sparande i aktier. Jag försöker ligga kring att ha ca 15-20% i likvida medel och räntesparande, vilket kanske kan anses som lite. Samtidigt så sätter jag in nya pengar varje månad, så flödet av pengar kommer även den vägen samt via utdelningar, vilket gör att jag ändå har möjlighet att investera om börsen har sjunkit en period.

På samma sätt så kan det i en period då börsen stigit väldigt kraftigt och jag valt att ta hem lite vinster, vara en ännu större andel likvida medel i min kapitalförsäkring.

Hur kan man får ränta på likvida medel i en KF eller ISK?

Ett problem som uppstår med likvida medel som redan finns i en ISK eller KF är att dessa blir beskattningsbara så fort du sätter in dem på KF respektive ISK. Med andra ord kan du inte göra som förr i tiden när man endast betalade skatt på kapitalförsäkringens belopp en gång per år, och därför kunde ta ut likvida medel och sätta in på räntekonto.

Detta går alltså inte idag då du kommer att få skatta ytterliggare en gång när du sedan för tillbaka likvida medlen till din KF eller ISK om det uppstår köplägen i aktier igen.

Samtidigt vill i alla fall inte jag ha likvida medel i min KF som bara ligger där och inte förräntas alls.

Därför har jag lite olika strategier att placera dessa pengar på, lite beroende på tidshorisont och börsklimat.

Korta räntefonder

Känner jag att det är väldigt oroligt på börsen, som det exempelvis har varit nu under en tid, brukar jag placera mina likvider i korta räntefonder. Korta räntefonder placerar i värdepapper med kortare löptid än ett år och påverkas därför i mindre grad av marknadsräntor, vilket därmed gör detta till lägre risk än exempelvis en lång räntefond. En lång räntefond sjunker ju om räntan stiger och just nu har vi rekordlåga räntor.

Exempel på en kort räntefond som jag brukar placera i är Spiltans Räntefond Sverige som har en låg förvaltningsavgift. Här hoppas jag få en ränta som åtminstone är bättre än den jag får på ett sparkonto.

Räntebevis

Jag har min kapitalförsäkring hos Avanza och där går det att investera i så kallade räntebevis. Detta värdepapper är kopplat till kreditrisken hos underliggande bolag eller index och betalar ut ränta fyra gånger per år. Räntan motsvarar 3 månaders STIBOR räntan samt ett fast påslag och kan handlas courtagefritt hos Avanza. Exempelvis så ger RB NOKIA2 N 5,18% i ränta på det nominella beloppet.

Räntebevis är betydligt med riskfyllt än korta räntefonder med tanke på att det är börshandlande instrument som är kopplade till kreditrisken i bolaget, utöver själva marknadsrisken. Samtidigt så kan priset svänga några procent hit eller dit, vilket gör att dessa instrument inte är lika lämpade på kortare sikt, som exempelvis en kort räntefond.

Dock så tycker jag att räntebevis kan vara ett bra komplement till aktier då de är mindre riskfyllda än aktien i sig.

För min del så väljer jag en kortare räntefond när jag vill placera likvida medel i kapitalförsäkringen på lite kortare sikt, då jag kan tänkas behöva pengarna ganska snart.

För räntesparande som ska vara under en betydligt längre period väljer jag gärna räntebevisen.

Hur brukar du göra med likvida medel som du har i din KF eller ISK?


2 thoughts on “Få Ränta på Likvider i en ISK eller KF

 1. Ekonomisk Trygghet

  Jag har i princip aldrig några likvida medel på mitt ISK. Istället har jag pengarna på ett sparkonto som jag för över till Investeringssparkontot när köptillfällen dyker upp. Avanza samarbetar med t ex GE Moneybank så att föra över pengar brukar ta max några minuter under dagtid.

  Det stora problemet för mig är att jag oftast har för lite likvida medel tillgängliga för aktieköp. Det är roligare att äga aktier än likvida medel =)

  Mvh
  Ekonomisk Trygghet

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Ekonomisk trygghet.
   Håller helt med dig. Men det jag syftar på i det här inlägget är pengar som redan är insatta på en ISK eller KF som du därför inte vill ta ut pga dubbellbeskattning.

   Annars gör jag som dig att jag parkerar pengarna i Avanzas sparkonto+ om de inte ska köpas aktier för dem. 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *