Dyra sommarmånader riskerar sparkvoten

Publicerad 6 maj, 2016

Jag antar att de flesta i detta avlånga land kunnat njuta av solen och härlig sommarlik värme de senaste dagarna. Själv passar jag på att vara ledig dagens klämdag vilket ger en lång och efterlängtad helg. Tänk vad sol och lite värme kan få en på riktigt bra humör och som ganska nybliven husägare så inser man dessa dagar friheten med att bara kunna knata ut på sin egen bakgård dessa dagar. Snacka om att jag ser fram emot en längre semester i sommar.

Förra månaden knackade jag ihop en sparkvot på hela 71% vilket jag är otroligt nöjd med och som därmed tog mig över strecket för årets målsättning. Samtidigt så inser jag att sommaren och alla nöjen som det innebär givetvis kommer kosta betydligt mer än en vanlig knegarmånad. Därför kan det vara klokt att redan nu börja fundera på hur jag ska parera detta utan att för den delen nalla på livskvaliteten under sommaren. Att få till en dålig sparkvot en månad skrämmer mig inte på grund av att jag då inte kan spara några pengar till maskinerna, utan det som tar mest stryk är själva momentet i sparande som jag arbetat upp. Jag är rätt säker på att både motivation och driv skulle få sig en rejäl smäll om jag två månader på rad presterade en sparkvot som var långt närmare noll än dagens nivåer. Just därför vill jag försöka hålla den på en jämn nivå.

Så hur ska då detta gå till? På sätt och vis är det till viss del löst. Tidigare när vi åkt på semestrar osv så har vi alltid använt ett betalkort och sedan snällt betalat den stora räkningen med nästa månadslön. Nu jobbar vi på ett helt annat sätt. Som ni kanske kommer ihåg så har jag och sambon två gemensamma konton, ett för huset och ett för resor. Där sätter vi sedan in mellan 1000 – 2000 kr på respektive konto varje månad. Vips så är problemet löst!

Detta innebär att istället för att en enskild månad ska ta smällen på flera tusen kronor och därmed sabba sparkvoten, så spar vi lite varje månad till dessa utgifter. Den känslan är otroligt härlig vill jag lova, att redan innan själva resan ha en kassa som vi sparat ihop. Då behöver vi heller aldrig fundera på plats om vi har råd med det ena eller det andra.

Givetvis kommer jag även jobba rätt hårt nu innan semestern samt försöka rensa lite mer i förråden. Har förmodligen en tjänsteresa inbokad nästa vecka vilket innebär extra slantar in på kontot.

Hur gör du för att bibehålla en bra sparkvot under sommaren?


One thought on “Dyra sommarmånader riskerar sparkvoten

  1. Johan Löfgren

    Det kallas för att periodisera kostnader. Vi har också två st målsparande där vi gör på samma sätt. 2000kr/mån till sommarsemestern (bilresa), samt 1000kr/mån till sommarens underhåll av huset (byta panel och vindskivor, i det här fallet).

    Ett bra sätt att jämna ut kostnader, som slår mindre på varje månad.

    Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *