Disciplin och Investeringar

Publicerad 5 september, 2014

En av de svåraste sakerna med aktier och att investera på börsen är att ha is i magen när det svänger kraftigt. Det hör inte till ovanligheten att mindre bolag på de mindre listorna kan falla 30-50% på någon vecka, bara för att någon tidning eller analysfirma anser att utsikterna inte är så goda.

Detta såg vi i 203 Web Group i dagarna som varit.

I fallet med 203 Web Group så har fundamenta inte ändrats, i alla fall inte i mina ögon. Deras stora case myTaste växer så det knakar och förstaplatsen på marknaden i hela världen kommer allt närmare. Trots detta så föll aktien med mer än 30% på några dagar och som ägare är det lätt att gripas av panik och försöka göra något.

Det är vid såna här tillfällen det gäller att ha disciplin och hålla fast vid sin investeringsstrategi. För att återigen jämföra med 203 Web Group så kan jag ställa mig följande fråga innan jag väljer att agera.

Har caset ändrats? Har anledningen till varför jag investerade i 203 från första början ändrats? I det här fallet så är det för att jag tror på myTaste som är värt betydligt mer än vad det är värderat till idag och i det fallet har inget ändrats. 

Här handlar det snarare om att ett tidning väljer att plocka bort bolaget från någon av deras lista, vilket fick kraftiga fall på kursen.

Det är som sagt lätt att gripas av panik när man ser portföljen minska kraftigt i värde på några dagar, men eftersom svaret på frågan ovanför är NEJ, så väljer jag att inte sälja. Snarare att öka om det blir ännu billigare.

En viktig aspekt att ha i åtanke är givetvis att inget enskilt bolag och då framförallt inget litet bolag, ska få ha för stor andel i portföljen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *