Detta lärde jag mig av att Förlora 1 Miljon Dollar

Publicerad 19 september, 2014

Då var det fredag vilket känns hur härligt som helst. En hård arbetsvecka börjar närma sig sitt slut och en välkommen helg står för dörren.  Sen är det knappa veckan kvar innan jag kan summera månaden och se utslaget från super spar september samt mina insatser i firman.

Lyssnar för tillfället på ljudboksvarianten av What I Learned Losing a Million Dollars som handlar om en person som lyckats tjäna ofantliga pengar under några år genom att tradea olika råvaror bland annat. Det som sedan tagit år att bygga lyckas han sedan förlora inom loppet av tre månader. Helt otrolig historia.

Det jag gillar med den här boken är att den tar upp vanliga misstag som vi alla gör när vi investerar i aktier eller andra tillgångar och framförallt lär ut läxan från dessa. Jag tycker själv att det är otroligt viktigt lära sig av sina och andras misstag för att bli en så bra investerare som möjligt.

Något som är intressant i boken och som jag även skrivit om tidigare är att det verkar finnas lika många sätt att bli rik på börsen som det finns personer som investerar där. Med andra ord så finns det ingen gyllene formel för att lyckas. Däremot om man tittar på stora misstag som flera kända investerare gör så är mönstret detsamma. Misstag där du förlorar pengar görs på ungefär samma sätt hos alla personer och lär vi oss känna igen dessa så kan vi undvika att förlora stora summor och därmed tjäna mer i längden.

Som Warren Buffet lär ha sagt:

Rule No.1: Never lose money.
Rule No.2: Never forget rule No.1.

Helt klart en jätteviktig poäng!

Här hittar du boken på Adlibris om du är sugen att köpa den.

Vilket är ditt största misstag som investerare?


5 thoughts on “Detta lärde jag mig av att Förlora 1 Miljon Dollar

 1. Buffet Boy

  Mitt största misstag som investerare är att försöka fånga fallande knivar. Det är så många gånger som jag snittat ner mig när en kurs har dalat, bara för att se det hela falla ännu längre. The trend is your friend som jag brukar säga.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Buffet boy!
   Jag håller med om att det är lätt att luras och hela tiden snitta ner sig när trenden är starkt neråt. Enda gången det kan vara lönsamt är om det är engångs nyheter som får kursen att dala.

   Reply
  2. Mr C

   Beror på vad du syftar på. Menar du kursens utveckling gör du ett typiskt nybörjarfel.

   Det är det underliggande som är intressant om man ska bli en bra investerare. Cykliska bolag är intressanta när de är fallande knivar och inte när man följer trenden. Att följa trenden betyder ofta att du får köpa dyrare. Vinsttrender kan däremot vara intressanta, speciellt i bolag med högt P/B.

   Hur agerar du? Om du har ett bolag som du anser släpper en bra rapport. Av någon anledning reagerar marknaden annorlunda och kursen står stilla eller vänder ner. Köper eller säljer du?

   Reply
 2. Jenny

  Ett stort misstag jag gjort är att använda historiska grafer för att förutsäga hur framtiden ska bli. Ett klassiskt sådant tillfälle är när man anser att kursen en gång varit vid ett visst värde och därefter utgår från att den då måste komma dit. Har inte kostat mig mkt i kronor räknat med procent som nybörjare. 🙂

  /Jenny

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Jenny och tack för din kommentar! 🙂
   Det misstaget du nämner känner man ju igen sig i. Har själv gått på niten många gånger att en aktie borde gå tillbaka till sitt tidigare toppvärde, även om förutsättningarna kan vara helt annorlunda. Bra misstag att lära sig från!

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *