Detta är mina kärninnehav

Publicerad 30 mars, 2016

Jag försöker vara så transparent som möjligt här på bloggen och delar med mig av allt ifrån hur min ekonomi utvecklas i form av månadsrapporter till hur mina portföljer ser ut. Samtidigt så skriver jag inte överdrivet mycket om bolag, framförallt inte om bolag som inte redan ingår i mina pengamaskiner idag. Detta beror inte på att jag inte är intresserad, tvärt om så älskar jag att se över alla företag där ute som vi har möjlighet att bli delägare i via börsen.

Men samtidigt så är jag inte personen som gör djupdykande analyser vecka ut och vecka in. Givetvis gör jag en gedigen analys och ser över siffrorna på de bolag jag får upp ögonen för och som jag sedan tar in i portföljen. Sedan har jag som ambition att givetvis göra samma analys när rapporterna kommer in och se så att bolagen fortsätter att vara de fina bolag jag en gång köpte. Här brukar jag inte nödväntidgtvis stirra mig blind på en kvartalsrapport, då ett bolag kan ha ett dåligt kvartal eller två utan att för den delen ha blivit ett sämre bolag.

I det här inlägget tänkte jag lista mina kärninnehav och en kort kommentar till varför dessa bolag finns i portföljen. En spoiler på en gång och ett kriterie som alla dessa bolag uppfyller vilket är att de delar ut pengar samt har en fin historik av att höja utdelningen över tid.

 • Castellum – Ett bolag jag kan prata mig varm om länge. Detta är i mina ögon ett av de bästa bolagen på Svenska börsen. Ett fastighetsbolag som årligen höjer utdelningen och är därmed en given kandidat i min pengamaskin. Detta kommer förmodligen alltid vara ett av mina större innehav.
 • HM – Det här bolaget kräver ingen längre förklaring. Ett fint Svenskt bolag som växer med egna pengar och är måna om sina aktieägare. En given kandidat i en utdelningsportfölj och även om folk kan gnälla på dåliga försäljningssiffror ett kvartal till ett annat så är detta fina bolag en historisk vinnare som jag tror kommer fortsätta vara en vinnare lång tid framöver.
 • Atlas Copco – Ett otroligt välskött industribolag som fortsätter att höja utdelningen år efter år. Förmodligen ett av de mest välskötta bolagen inom svensk industri.
 • Realty Income – Det amerikanska REIT fastighetsbolaget som delar ut pengar varje månad och ständigt höjer utdelning. Här snackar vi sedelpress.
 • Johnson & Johnson – Läkemedel och medicinteknikbolaget som ständigt fortsätter att dela ut pengar till sina ägare. Detta är ett bolag vars produkter alltid kommer att behövas och en given kandidat bland mina kärninnehav.
 • ABB – Ett företag jag tycker har fått oförskämt lite uppmärksamhet. I mina ögon är ABB dagens variant på bolaget som levererade hackorna under gulderan, där de ligger i framkant på kraftöverföring samt produkter för automation. Oavsett vilka elbilar som blir populärast om några år så kommer ABB finnas där med sina laddstolpar. För att inte tala om alla kraftlänkar som byggs och planeras att byggas mellan olika länder. Stabilt och samtidigt spännade bolag i mina ögon.

Detta var lite kort om mina kärninnehav. Med kärninnehav så menar jag att dessa bolag väger aningen tyngre i mina portfölj och ska finnas där som en stabil grund.

Vilka är dina kärninnehav?


8 thoughts on “Detta är mina kärninnehav

 1. Kalle

  Enda motiveringen till att dessa innehav är dina kärninnehav verkar vara att de höjt utdelningen under lång tid.. (Bortsett från ABB) Ganska tunn motivering i skulle jag sägs. Det finns många bolag med liknande track-record. Så det vore mer intressant att få veta varför du valt just dessa? Vad ser du för potential i just dessa?

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Som du säger så gör jag ju inget längre utlägg om respektive bolag och att det enbart beror på att de delar ut pengar är ju såklart inte hela sanningen. MEN, det faktum att de år efter år delar ut pengar och fortsätter att dela ut pengar visar i mina ögon att de tjänar pengar och är duktiga på att tjäna ännu mer pengar över tid. Egentligen räcker det så för mig. Sedan går det alltid att dyka djupare och ta hänsyn till utdelningsandel och i fallet ABB så har ju den ökat med tiden vilket ger en falsk bild av ökad organisk utdelning eller vad vi ska kalla det.

   ABB skriver jag dock lite längre om här i inlägget. Gällande Castellum så har jag alltid fascinerats över fastigheter och vilket bra business det är. Att dem sedan är grymma på att dela ut och öka utdelningen gör att jag väljer dem framför andra fastighetsbolag, även om det finns fler som är duktiga på det med.

   Det finns som du nämner massvis med bolag som kvalar in enligt kraven att höja utdelningen år efter år och någonstans så lär magkänslan in och spela sin roll i det hela. Finns även fler bolag så som Skanska eller de andra bankerna SEB och Handelsbanken som jag gärna skulle äga, men vill för smidigheten med månadsinsättningar inte ha en allt för spretig portfölj, utan lite mer koncentrerad till ca 10-11 bolag.

   Reply
   1. Kalle

    Bra svar! Det var lite det jag ville ha fram, att det inte behöver vara svårare än så.

    Jag tror inte på stock picking och anser att man inte behöver göra djupdykande analyser och prognoser för att hitta vinnare. Faktum är att prognoser bara är gissningar..

    Keep it simple och köp månadsvis andelar i stora och kvalitativa bolag verkar vara både min och din filosofi.

    /Kalle

    Reply
    1. Investeraren Post author

     Visst är det så Kalle. Jag vet att jag inte kommer kunna analysera mig till bolag som hela tiden slår index, istället försöker jag satsa på kvalitativa bolag. Som du säger att helt enkelt hålla det så simpelt som möjligt. 🙂

     Reply
 2. Beundraren

  Hej,

  Jag tänkte börja följa ditt spår och investera likt dina två portföljer men inte lika stor månadssumma som du investerar i dagsläget.

  Min fråga är om du fortfarande månadsvis investerar i teliasonera eller har du ”tagit” bort den från sverige portföljen?

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Beundraren och härligt att du ska börja bygga din egna pengamaskin! Jag har tidigare sparat betydligt mindre än vad jag gör nu och det viktiga är att man kommer igång och försöker spara lite varje månad, oavsett hur mkt det är. Får man väl in den rutinen så har man kommit en god bit på vägen.

   Jag är väldigt tudelad när det gäller Telia, framförallt då de till och med flaggat för att utdelning kan komma att bli sänkt till 2 kr framöver. Därför fyller jag inte på i Telia längre och förmodligen kommer den få lämna portföljen helt så småning om.

   Reply
 3. Greed

  Snyggt redovisat!

  Hur ser du på dubbel ägandet med ABB och ATCO genom Investor?

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Jag lägger egentligen inte jättemkt vikt på det. Får ju en hel del andra innehav därigenom med som Astra, Ericsson, SEB osv.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *