Det kostar att tajma marknaden

Publicerad 23 januari, 2016

För någon som aldrig varit med om en så kallad björnmarknad där kurserna sjunker under en längre period, så är det lätt att få lite saker om bakfoten. En vanlig sådan missuppfattning är när vi frågor oss varför vi inte bara säljer aktierna i det tidiga skedet av björnmarknaden för att sedan köp tillbaka en liten bit ner? Detta koncept bygger på vår tro att det hela tiden går neråt, sakta men säkert. I en långtgående uppåttrend så brukar marknaden fungera hyffasat så, det går uppåt sakta men säkert och ner lite vissa dagar, men egentligen inga stora rörelser.

Nu när det är negativt på marknaden så är det helt andra mönster som dyker upp. Nu är det ju helt plötsligt en massa känslor, rädslor och kanske panik inblandade i markaden. I alla fall betydligt mer av dessa varor än under ett normalläge. Det som händer då är att det kan gå ner kraftigt flera dagar i streck, men sen rätt som det är dyker det upp något som får oss att se ljuset i tunneln och den enskilda dagen kan börsen ta igen stora delar av flera veckors fall – under en enskild dag.

Det innebär att om du försöker tajma marknaden i detta klimat så är sannolikheten rätt stor att du står utanför dagar då det går ner, men risken är även väldigt stor att du missar dagar som den vi såg igår när börsen klättrade nästan 4%! Visst det finns personer som lyckas otroligt bra med sin trading men de är några få och de tillhör undantagen.

Själv är jag nöjd med att sitta lång i båten samtidigt som jag köper varje månad. Nu får jag fler aktier än jag fick för två månader sedan i de fina utdelande bolagen som jag avser ha i portföljen en lång lång tid framöver. Jag avser ju att leva på en del av vinsterna som dessa bolag skapar, vinst som jag som aktieägare får i form av utdelning!

Hur tänker du kring de tvära kasten som är på börsen nu?


2 thoughts on “Det kostar att tajma marknaden

 1. Tryggpension

  Jag sitter stilla i båten och försöker köpa lite nya aktier då och då. Blir bara små köp då jag inte har så mycket pengar att röra mig med, tyvärr. Svajigheten bekymrar mig inte för tillfället, men det kanske kommer om nedgången fortsätter länge till, vem vet?

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Ja svajigheten kan säkert kvarstå en bra tid framöver. Det enda som stör mig med det är om börsen stiger mycket dagarna innan löning 😛

   Dock löser jag det med superlånet hos avanza.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *