Under tredje kvartalet förra året möttes vi av en rejäl nerskrivning av Borgny då den skickades upp på land och i princip skrotades på grund av bristen på nya kontrakt inom riggmarknaden. Idag meddelade flera stora oljeservicebolag att de kommer skrota flera äldre riggar, bland annat Transocean som skrotar hela 12 riggar som byggdes under 70-talet.
Som ni vet så har ju Fred Olsen en ganska gammal flotta så därför kan det vara intressant att se hur illa det kan vara och vilka riggar som kan komma att skrivas ner rejält och i värsta fall skrotas.
Vilka enheter kan komma att skrotas
Vi ska komma ihåg att även om en stor del av Fred Olsens flotta byggdes på 70-talet så är det flera enheter som blivit rejält uppgraderade och klassas som modernare riggar idag. För det är ju det som är alternativet till att skrota en gammal rigg, att göra rejäla uppgraderingar på dem.
Om vi bortser från Borgny så är det framförallt fyra enheter som jag ser hänger löst:
Med andra ord:
- Byford (1974, upg 2010): Dagstaxa 345 500 USD.
- Borgsten (1975): Dagstaxa 202 000 USD.
- Borgholm (1975): Dagstaxa 240 000 USD.
- Bideford (1975): Dagstaxa 435 000 USD.
- Total Dagstaxa: ca 1 222 000 USD
Här är det alltså fyra riggar som är byggda på mitten av 70-talet och därmed ligger i riskzonen. Samtidigt så blev Byford uppgraderad 2010 men då FOE räknar med att denna endast har 6 år kvar så verkar inte det vara någon större investering som gjorts.
För att det ska ge lite fler ledtrådar så kan det vara bra att kika på kontrakten för dessa och där hittar vi, med eventuell option inom parentes:
- Byford: Augusti 2016 (2019)
- Borgsten: Maj 2016 (2017)
- Borgholm: Maj 2015
- Bideford: Februari 2017
Utifrån detta så känner i alla fall jag att Borgholm kommer gå samma möte som Borgny och helt enkelt skrotas. Ett nytt kontrakt lär bli svårt att få till den gamla riggen och att uppgradera den tror jag inte på då man hellre satsar pengar på de nya enheterna.
Tittar vi ett år framåt så kommer två till stora frågetecken, nämligen Byford och Borgsten. Här tror jag att vi kan vara lugna i år då de har kontrakt som löper vidare, men framåt våren nästa år så kommer nog även dessa att skrotas. Den fjärde riggen Bideford har kontrakt som löper ända in till 2017 och på den tiden kan det ha hänt mycket för oljepriset, så den ser jag inte som en risk inom närtid.
Vad innebär detta för framtida intjäning?
Om vi nu kan konstatera att tre enheter med stor sannolikhet kommer att skrotas inom det närmsta året så tänkte jag försöka se vad det gör för intjäningen.
- Total dagstaxa Byford + Borgsten + Borgholm = ca 788 000 USD per dag.
- Totalt dagstaxa hela FOE: ca 3 523 000 USD.
Med andra ord så är det en minskning med 22%.
Övriga kontraktsrisker
Detta är vad jag ser som ett permanent tapp då kontrakt löper ut på gamla enheter som med stor sannolikhet skrotas. Men vad finns det mer för risk för nyare enheter vars kontrakt snart löper ut och riskeras bli stående utan inkomst en tid. Där hittar vi.
- Bredford (1976, major upg. 2007): Dagstaxa 409 000 USD, kontrakt till September 2015.
- Belford (2000): Dagstaxa 489 000 USD, kontrakt till Januari 2016.
Här blev det ju helt plötsligt betydligt tråkigare. Blir båda dessa enheter kontraktslösa så är ett scenario ett ytterliggare tapp om 898 000 USD per dag. Slår vi ihop det med de andra enheterna så blir den totala minskningen.
- Minskning av intäkt: 788 000 USD + 898 000 USD = 1 686 000 USD (-48%).
Detta är en ganska rejäl minskning som mycket väl kan bli verklighet från och med 2016.
Möjligheter och utsikter för framtiden
Men det finns faktiskt en ljusglimt i detta mörker, nämligen den nya supermoderna Bollsta som planeras tas i drift i slutet av året. Räknar vi med den inkomstökningen ser det ut på följande vis.
- Bollsta (2015): Dagstaxa 560 000 USD, kontrakt till 2020.
- Intäkter efter 2016: 3 523 000 USD – 1 686 000 USD + 560 000 USD = 2 397 000 USD (-32% mot idag).
De nya supermoderna Bollsta gör ganska stor skillnad med sin höga dagstaxa.
När jag räknar på detta sätt så ser det inte jättebra ut, men samtidigt inte så illa heller. Mycket kan hända på ett år och oljepriset har rört sig kraftigt i båda riktningar tidigare. Än så länge tickar pengarna in som vanligt, men om ett år så kan vi se en minskning med 32% om mina uträkningar stämmer. Kikar vi samtidigt på aktiekursen så har den tappat -70% vilket är en kraftig överreaktion, men väl motiverat med tanke på de stora frågetecknen som fortfarande finns kvar.
Hur ser jag då på framtiden för Fred Olsen? Ja under åtminstone ett år till så ser det helt ok ut, pengarna kommer ticka in som vanligt och företaget bygger en kassa nu i och med att de valde att inte dela ut några pengar. Det finns med andra ord medel att investera i framtiden. Jag tror inte på några nya kontrakt detta år, åtminstone inte för de gamla enheterna jag skriver om här uppe.
Summa summarum så är det oljepriset som styr och fortsatt kommer styra kursen för Fred Olsen. Om det fortsätter uppåt och hittar en balans så behöver det inte se allt för mörkt ut. Vänder den neråt och står lägre i slutet av 2015 mot idag så tror jag det väntar några riktiga hundår innan Fred Olsen är på benen igen.
Ett positivt scenario är att oljepriset tickar upp sakta men säkert och slutar på runt 70 USD per fat framåt hösten. Då tror jag kursen för FOE kan klättra vidare mot 130 kr och kanske hitta en ny grund där. Men som sagt så hänger det mesta på oljepriset just nu.
Hur som helst ett spännande och ganska stabilt bolag i en extremt volatil bransch där vad som helst kan hända.
Vad tror du om mina tankar, är jag ute på öppet hav eller hur ser du på framtiden?
Bra skrivet! Ligger själv i Bonheur vilket jag anser vara en möjligen mer ”riskfri investering” är FOE med hänsyn till övriga delar som renewable energy, även om man ska vara medveten om FOE dominerar fortfarande.
Förhoppningsvis vänder marknaden så att några optioner börjar gälla samtidigt som man fortsätter investerar mot andra delar i verksamheten som inte är lika beroende av oljepriset.
Med fortsatt utdelning så ser inte jag någon som helst anledning att lämna bolag som dessutom fortfarande har en kassa att jobba med.
Mvh
Tackar! 🙂
Som du säger är risken i BON inte lika stor som i FOE då du där har fler nischer. Men det finns ju ett starkt ägarintresse i FOE från BON sidan och vad man eventuellt ska göra med pengar som kommer in.
Om några av optionerna utnyttjas så är det en stark bonus helt klart. Vore inte fel om de nyheter kunde komma framöver.
Hej,
Bra genomgång av de mest kritiska riggarna! När du talar om 30% minskning av omsättningen, vad landar du på för vinster per aktie?
Hej!
Jag gör det ganska enkelt för mig och räknar endast på det som faktiskt finns där svart på vitt. Just vinst på aktie blir ganska svårt att säga då det kan komma fler stora nerskrivningar osv. Det jag tycker är viktigare är att man har ett fortsatt starkt kassaflöde vilket jag även tror. Ett starkt kassaflöde är otroligt viktig i en så investeringsintensiv bransch som denna.
Som sagt, bra skrivet och bra grävt.
Jag ser det inte som omöjligt att någon eller t om några optioner kommer att nyttjas vilket skulle innebära att scenariot inte behöver bli riktigt så illa som din uträkning visar (det är ju en form av ”worst case” även om allt alltid kan bli ännu värre =).
Vi kan dock i ett sådant scenario förvänta oss att kunden omförhandlar priset. Förhandlingspositionen är ju dessutom lysande, typ: ”vi kan vara beredda att förlänga +X tid, men priset vi är beredda att betala är optionspriset – Y%. Ok?”. I det läget har man inte mycket att sätta emot om nu inte marknaden vänder hastigt.
Tackar!
Jag hoppas också på optionsutnyttjande för framförallt de äldre riggarna. Hur det än är så är pengar in, även om det blir lägre dagstaxa bättre än en skrotat rigg. Och precis som du säger så har jag försökt räkna på ett worst case, som egentligen inte är så illa som aktiekursen visar tycker jag.