Därför köper jag utdelande bolag

Publicerad 9 juni, 2015

Något jag ofta stöter på när jag diskuterar investeringar och aktier med mindre insatta svenssonssparare på jobbet, så är den vanligaste reaktionen när jag nämner min utdelande strategi något i stil med ”vadå aktien sjunker ju ändå lika mycket som utdelningen”. Ofta är det lönlöst att försöka förklara för personen som har en alldeles för kortsiktig syn på det hela varför det inte spelar någon roll om aktien sjunker just på avskiljedagen.

Men varför investerar jag då i utdelande aktier, istället för att leta de där bolagen som kan stiga 1000%? Det enklare svaret är att jag bygger på min pengamaskin! Jag bygger upp en portfölj där jag en dag ska leva på kassaflödet från portföljen, allltså utdelningarna. Min plan är inte att få den att växa maximalt genom att ta betydligt högre risk, för när jag väl ska leva på delar av utdelningen så kommer jag ju inte vilja sitta och tradea och sedan ta en del av kakan till mitt levebröd. Nej det ska vara enkelt samtidigt som jag tror stenhårt på den magiska snöbollseffekt som uppstår när du återinvesterar utdelningen i fler utdelande aktier.

Bara för att jag väljer att investera i utdelande bolag så betyder inte det att det är enkelt och att jag kan välja vilka bolag som helst. Istället för att fokusera på att hitta dolda värden som inte synns i aktiekursen, så vill jag hitta bolag som går bra och kan uppvisa en fin historik. De ska sedan se till att vinsten och därmed även utdelningen växer år för år.

Jag brukar jämföra detta med att investera i fastigheter. Om jag skulle göra det så gör jag inte det för att hoppas att någon ska betala mer för fastigheten efter ett tag, utan för kassaflödet som en fastighet skapar som sedan i sin tur kan investeras i fler saker som skapar ett positivt kassaflöde.


2 thoughts on “Därför köper jag utdelande bolag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *