Därför har jag Aldrig Kontanter

Publicerad 21 augusti, 2014

Jag har länge varit emot kontanter och använder nästan uteslutande kort till mina inköp. Idag kan du betala med kort i princip överallt, så de få gånger jag behöver kontanter till saker som inte tar emot kort, så tar jag endast ut den summan som behövs.

Varför är jag då emot kontanter?

Ja listan skulle kunna göras lång, men för att nämna några saker.

 • Räntan på dina kontanter är – just precis, 0%! Nu är förmodligen räntan på ditt lönekonto närmare noll det med, men jag har sällan pengar där heller då jag använder ett betalkort som samlar ihop alla köp på en faktura (inte kredit så inga extra avgifter).
 • Tar jag ut pengar så har kan jag inte längre följa hur jag spenderar pengarna på ett enkelt sätt. Betalar jag med kort så är det enkelt att följa upp vart vi lägger pengarna. Visst du kan samla in kvitton på dina köp, men jag hatar papperskvitton och vill knappast börja samla på sånt.
 • Om jag alltid tar ut en större del av lönen i kontanter så blir det i princip omöjligt att sätta över det jag inte spenderar under månaden till min kapitalförsäkring hos Avanza. Jag menar få banker har kvar kontanthantering och det känns inte lika roligt att föra över en tusenlapp om jag måste jaga land och rike runt för att kunna sätta in pengen i första hand.
 • Sen vet jag personligen med mig att jag har lättare att spendera en hundralapp än att köpa något för 100 kr på kortet. Vet inte varför men det känns som att pengar jag tar ut redan är ”förbrukade”.

Nej kontanter hittar ni inte mycket hos mig i alla fall.

Vad anser du om att ha kontanter? Kör du allt på kort eller plockar du ut lite deg titt som tätt?


6 thoughts on “Därför har jag Aldrig Kontanter

 1. Värdeinvestering

  En nackdel med att alltid handla med kort är att polisen kan spåra alla kortinköp som har gjorts. Det här är förmodligen bara en nackdel för kriminella.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Haha bra tanke där 😉 men känns som det är ett problem för de som inte har rent mjöl i påsen.

   Reply
 2. Svenne

  Jag är också företagare. Använder bara kontanter men behöver aldrig besöka en automat. Hehehe

  Reply
  1. Investeraren Post author

   I det avseende så förstår jag din kärlek till kontanter 😉

   Reply
 3. Daniel

  Hej!

  Varför kapitalförsäkring och inte ISK?

  …”ett betalkort som samlar ihop alla köp på en faktura”, vad kallas denna tjänst (kostnad?) och fördel med den, mot att alla köp-poster dras och syns 1-&-1 på kontot?

  Själv blandar jag kort- med kontantköp. Några hundralappar är alltid skönt att ha på sig, typ då man spontant vill köpa den där kylskåpsmagneten på marknaden eller mjukglassen på stranden. Och något i min hjärna tycker att det känns konstigt och fel att köpa ex. en kexchocklad+läsk på kiosken med kort (alla belopp upp till ca 50-100:-). Detta beror säkert på att jag är en sån där hopplös kvitto-sparare. Säger hopplös då det blir mycket småhögar här och där som ska kontrolleras och iom det suger fin livskraft av mig. Men har tack o lov lärt mig att banta ner de högarna. Slänger de stora/kända butikerna, sparar och kontrollerar mot konto de mindre, typ Leffe låssmed och alHamidpizza, man vill ju inte bli ”blåst” på några guldtior 🙂 Snacka om att blåsa sig själv på sinnesfrid!

  Inser nu när jag skrev kvitto-utlägget att jag bör snäppa upp mig och bli mer disciplinerad igen, vad beträffar vardags-utläggen; lunch på stan, 7-11 etc. Det är mycket fina tjur&björn-pengar som ryker där.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Tjena Danne!
   Anledningen till att jag kör KF är helt enkelt att jag skaffade den en bra tid innan ISK kontot infördes. Om jag nu skulle byta från KF till en ISK så skulle det meföra en massa kostnader. Dels skulle det bli hutlöst med courtage eftersom man endast kan flytta pengar och inte aktier mellan dessa. Sen skulle det idag även innebära dubbel beskattning då pengar som sätts in beskattas.

   Gällande betalkortet så finns det massvis med kort som erbjuder detta. Bland annat så har du ju remember där du betalar 295 kr per år och får tillbaka 1% på alla köp! Det är ett sådant jag använder. Nackdelen är om du inte betalar fakturan du får varje månad för då blire ränta på köpen. Annars ser jag bara fördelar.

   Ja visst ryker det mycket pengar på luncher på stan! Föresten om du nu gillar kvitton så bör du ju gå över till digitala kvitton så ofta det går. Enklare hålla koll på sakerna då. 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *