Bygga en stabil grund i familjeekonomin

Publicerad 20 november, 2015

Vi börjar nu sakta men säkert bo in oss i nya huset och vi trivs verkligen hur bra som helst. Det har varit otroligt mycket jobb med renoveringar den senaste tiden, något som tagit både tid och påverkat kassaflödet negativt. Samtidigt så är det en investering i både husets värde men framförallt i våran levnadsstandard.

I och med att vi nu bor i hus samt väntar vårt första barn tillsammans! Så innebär detta att vi försöker bygga upp en stabil grund i vår ekonomi. Eftersom jag redan sen innan har en given plan på hur mina inkomster/utgifter samt sparande ser ut, så innebär detta främst att vi ska få till de praktiska sakerna i vår gemensamma ekonomi.

Det vi gjort i praktiken är att vi öppnat tre gemensamma konton som båda har tillgång till.

 • Konto för att betala gemensamma räkningar
 • Sparkonto för huset
 • Sparkonto för resor

Tanken är nu att vi ska spara 500 kr var varje månad till framtida husrenoveringar, samt 500 kr för framtida resor. Vi kan givetvis köpa en resa i ett svep om vi skulle vilja, men vi får samtidigt betydligt stabilare kassaflöden om vi lägger undan pengar varje månad till dessa saker.

Det är fortfarande en hel del kvar att göra på huset innan vi är nöjda nu initialt. Samtidigt hoppas jag i större utsträckning kunna nettospara i pengamaskinerna framöver.


2 thoughts on “Bygga en stabil grund i familjeekonomin

 1. Johan Löfgren

  Min familj bor i 70-talsvilla där banken gärna såg ett sparande för husets löpande underhåll på 2000kr i månaden. Pengarna behövs när kyl/frys går sönder, taket eller fönster ska bytas o tätskikt/ytskikt. Månadsbeloppet behöver givetvis sättas i relation till underhållsbehovet, husets ålder o storlek. Efter drygt ett år kan jag tycka att pengarna drar iväg när man behöver fixa till något. Och behöver man hantverkare (el/VVS etc) så svischar det till väldigt fort.

  Lycka till med renoveringarna – det är väldigt kul att fixa till efter eget tycke o smak, och lärorikt.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Johan.
   2000 kr tycker jag låter rimligt vilket är vad vi kommer hamna på. Precis som du säger så kan det verkligen sticka iväg i kostnader när hantverkare kommer in i bilden.

   Vi gör ju ett ganska stort ryck med renoveringar till en början så hoppas kunna minska takten ganska rejält sen framöver. Men oförutsedda saker händer givetvis alltid när man har hus, stora som små.

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *