Pengamaskin som ger passiv inkomst

bygg en egen pengamaskinSkulle du precis som jag vilja bygga din alldeles egna pengamaskin som ger dig pengar år efter år oavsett om du ligger på en strand någonstans eller är påväg ner för skidbacken? Jag började från noll och har genom disciplinerat sparande sakta men säkert byggt en pengamaskin som i dagsläget ger mig motsvarande en månadslön extra i form av utdelningar varje år. Här beskriver jag hur du kan göra samma sak.

Att komma igång är enkelt, här beskriver jag med 4 enkla steg hur du kan börja bygga din pengamaskin redan idag!

1. Starta en gratis Pengamaskin

Öppna en gratis ISK eller Kapitalförsäkring hos Avanza. Varför just Avanza kanske du undrar? När man köper och säljer aktier så betalar man alltid en avgift, så kallat courtage. Detta är en ren och skär avgift, pengar som helt enkelt äts upp från ditt sparande och då vill du ju så klart att den delen ska vara så liten som möjligt. Din storbank tar säkert 99 kr i minsta courtage vilket innebär att du inte kan månadsspara mindre belopp varje månad utan att avgiften äter upp möjlig avkastning. Avanza har marknadens lägsta avgifter med courtage ner till 1 kr! Genom att spara hos exempelvis Avanza så får vi fler byggstenar över att bygga vår pengamaskin med!

Öppna ett gratis konto hos Avanza här.

2. Välj ut dina byggstenar

Nästa steg blir att välja ut stabila utdelande aktier som delar ut pengar varje år och höjer utdelningen år efter år. Detta kan vara lite trixigt men det finns mycket bra information på olika bloggar. Här hittar du några resurser där du kan hitta mer information om möjliga byggstenar till din pengamaskin.

Börsdata – Här hittar du massvis med nyttig information om en stor del av de börsnoterade bolagen i Sverige. Här kan du se utdelning, hur utdelningen varierat med åren och så vidare.

Placera – Här hittar du mycket information om senaste nytt från bolagen.

3. Optimera din pengamaskin

Det tredje steget blir att komma igång med ett regelbundet sparande. Kom ihåg att det är i princip omöjligt att tajma marknaden och lyckas köpa i botten och sälja vid toppen. För att få en fin ingångskurs är istället en bra strategi att köpa aktier exempelvis varje månad. Då kommer du kunna köpa både billigt som dyrt. Vill du bygga en pengamaskin likt den jag jobbar på så är det utdelningen som är intressantast, inte nödvändigtvis storleken på din portfölj. Aktierna kommer sjunka och stiga i värde över tid, men så länge ditt case är lika bra som när du köpte och att utdelningar fortsätter att stiga och betalas ut så fungerar din pengamaskin som den ska.

För att komma igång med ett regelbundet sparande så gäller det att du får pengar över varje månad att spara. Ett bra verktyg för att maximera det är genom att skapa en budget. Ett verktyg jag använder mig av är Tink vilket är en gratistjänst och app  till mobilen där du helt enkelt kan hålla koll på vart pengarna tar vägen.

4. Trimma din pengamaskin

Nu har du förhoppningsvis börjat bygga på din pengamaskin. En maskin där varje byggsten kommer betala dig pengar i framtiden i form av utdelningar. Att bygga upp en gedigen pengamaskin från grunden tar tid och kräver en hel del tålamod. Samtidigt så har du stora möjligheter att påverka hur snabbt du faktiskt bygger på din maskin, så den blir större och starkare.

Ett enkelt sätt att trimma din pengamaskin är helt enkelt att gå igenom dina utgifter och se om det finns billigare alternativ på marknaden. Tack vare alla jämförelsetjänster som erbjuds idag så finns det massvis med pengar att spara, bokstavligt talat tusenlappar varje år och det enda du behöver göra är att lägga några minuter på att jämföra. Enkelt va?

En bra början är att jämföra dina utgifter som du har och faktiskt behöver. Det du kan göra redan idag och som inte kräver särksilt lång tid är att:

För varje utgiftspost som du lyckas sänka kostanderna för desto fler byggstenar får du över varje månad till din pengamaskin!

Lycka till och hoppas du precis som jag är inspirerad och motiverad att bygga på din egna pengamaskin!