Brexit skapar ett guldläge

Publicerad 29 juni, 2016

Hur kändes det? Att vara med om ett börsras av historiska mått så som vi upplevde det i måndags. Om du gjort din hemläxa och inte sitter 100% investerad i ett (skit)bolag så var det kanske inte så farligt. För mitt bland allt kaos och analytiker som säger hur du ska göra börjar det dyka upp något riktigt riktigt bra. En möjlighet vi förmodligen inte kommer få se på väldigt många år när det här är över. Låt mig förklara.

För oss som bygger en långsiktig portfölj med målen att en dag leva på utdelningen är det ingen fördel om börsen under uppbyggnadsfasen rör sig uppåt, snarare en nackdel. Målet är ju som sagt utdelningen och den vill vi ju helt betala så lite som möjligt för. Jag började bygga min utdelningsmaskin på allvar i början på 2015 och börsen har under den tiden rört sig sakta men säkert neråt. Genom att jag då köpt varje månad när lönen trillat in så har jag fått riktigt fina snittkurser vilket gör att portföljen inte alls är ner lika mycket som det stora index.

Vad händer då nu när Brexit är här? Ja, jag lär villigt erkänna att jag blev tagen på sängen likt dem flesta andra. Men inte främst för att börsen skulle rasa kraftigt vid öppning på måndagen, utan för det politiska kaos detta innebär och även det bakslag som EU nu upplever. Inget vi direkt behöver i dessa oroliga tider. Med det sagt vill jag även mena att detta är mer av en politisk kris snarare än den direkta ekonomiska kris vi exempelvis upplevde när Lehman brothers krascha 2008.

Två Pengamaskiner blir en

Jag har ju en väldigt enkel strategi där jag varje månad köper i några få utvalda Svenska aktier. För tillfället ser denna portfölj ut så här, sorterat på storlek där det största befinner sig högst upp i listan. Ganska exakt likadan som den gjort på senare tid, med några få bolag som försvunnit och kommit till.

mina innehav

Utöver denna så har jag även en Global Pengamaskin men ett gäng amerikanska bolag. Här har jag inte köpt något bolag alls detta år och har snarare börjat sälja av då flera innehav blev allt för dyra. Amerikanska börsen nosar ju fortfarande kring sina ATH och flera bolag handlas där kring historiskt väldigt dyra kurser.

Det som hänt är att jag nu på slutet sålt av de sista innehaven där och därför sitter på en hel del cash totalt sett. Tanken är nu att sätta in dessa till min Svenska Pengamaskin vilken ger en enorm köpkraft framöver. Jag tar alltså hem lite vinster och knoppar tillfället av den Globala Maskinen för att nu helt fokusera på bygget av den primära svenska pengamaskinen. Observera att detta är inget jag sålde av allt i måndags, utan detta har skett stegvis under ca 2 månaders tid.

När det gäller börsen och brexit så är det omöjligt att veta vad som händer framöver. En sak är dock säker och det är att det kommer svänga kraftigt. Det har vi sett bara de två senaste dagarna någon som återigen visar vikten av att inte köpa allt vid ett tillfälle utan sakta men säkert kliva in.

Jag skrev för lite mer än en månad sedan vad min plan var med belåningen i portföljen framöver. Då sa jag att tanken var att ligga på min maximala gräns för belåningsgrad någon gång under hösten. Denna plan står jag fortfarande fast vid och tanken nu när jag helt plötsligt fått betydligt mer pengar är helt enkelt att fortsätta köpa löpande men för lite mer pengar varje gång.

Situationen är just nu följande:

  • Portföljens värde: ca 350 000 kr
  • Likvida medel: 250 000 kr (ca 100 000 sek Avanza Superlån)
  • Nyinsättningar till oktober: ca 70 000 kr
  • Totalt värde i höst: 670 000 kr 

Med lite flyt kan detta bli riktigt bra, men samtidigt kan mycket hända under resans gång. Det som sker nu är att jag kommer köpa för ca 20 000 kr per vecka, plus hela månadsinsättningen från lön när den dyker upp.

Vi må befinna oss i riktigt röriga tider på börsen. Men det är när det gör som ondast vi ska köpa, inte när börsen stigit kraftigt och vi inte vill missa tåget. Oroliga men helt klart spännande tider på börsen!


2 thoughts on “Brexit skapar ett guldläge

  1. Robert

    Helt rätt, bara att ut med håven och bygga en fin portfölj!

    Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *