Bra Vanor gör oss Rikare

Publicerad 22 december, 2015

Jag har alltid varit en målmedveten person som hela tiden har nerskrivna tydliga drömmar och mål. Det finns många anledningar till detta men den största är kanske att vi så lätt slukas upp i vardagens alla bestyr och måsten vilket leder till att drömmar och mål glöms bort eller som det så ofta kallas ”läggs på hyllan”.

Ett av de första ekonomiska målen jag satte upp är det klassiska att ha en förmögenhet på 1 000 000 kr innan jag fyller 30. Detta mål står fast och jag jobbar givetvis mot det. Men när åren gått och jag blivit några erfarenheter rikare inser jag att det inte kommer kännas fantastiskt bara för att jag har en miljon på banken. Först då började jag fråga mig själv vad jag egentligen var ute efter med mitt sparande och det var då som tanken om att tjäna pengar passivt via en pengamaskin föddes och jag konsekvent började investera i utdelande bolag.

Jag brukar tänka att nerskrivna mål är vår kompass som leder oss och visar riktningen mot våra drömmar. Utan mål så vet vi inte vart vi vill utan tenderar att stå still och stampa. Men vad som är ännu viktigare än själva målen är själva arbetet som gör att vi rör oss framåt och det är här våra vanor kommer in i bilden!

Vanor tar oss mot målen

Nu när jag sedan en bra tid tillbaka vet vilka mål jag har så lägger jag ännu mer krut inför nya år att se över mina vanor och fundera kring vilka som tar mig närmare mina mål samt vilka som tar mig längre ifrån. Eftersom detta är en ekonomiblogg kommer jag fokusera på mina ekonomiska vanor som exempel.

För att exemplifiera vad jag menar så tänkte jag nämna några vanor som tar mig närmre, respektive längre ifrån mina mål. Många av dessa kan i sin motsats hamna i den andra gruppen osv.

Vanor som tar mig längre ifrån mina mål:

 • Att slarva med matlåda och tvingas äta på jobbets lunchrestaurang.
 • Spontanköp av onödiga elektronikprylar.
 • När latheten slår in och jag tar bilen istället för cykeln till jobbet.
 • När jag får för mig att spela bort några hundralappar på Svenska Spels poker.
 • Varje gång jag byter innehav i portföljen bara för att aktien var tråkig.
 • Varje gång vi spontanhandlar på mataffären och bara ska ha mjölk, men kommer ut med varor för flera hundra.

Vanor som tar mig närmare mina mål

 • Att jag så fort lönen kommer in den 25e skickar över minst 50% till pengamaskinerna.
 • Att jag håller stenkoll på våra utgifter med smartbudget, vilket resulterar i att jag inte längre spontanhandlar saker som jag kunde göra förut.
 • Att jag varje månad följer upp ekonomin och målen via månadsrapporterna.
 • Varje gång vi veckohandlar och skippar småhandlingar.
 • Matlådor och cykel till jobbet.
 • När jag insåg att jobbets gym var minst lika bra som det dyra gymmet jag gick på innan.

Det är just alla de här sakerna jag reflekterar kring när det gäller att uppnå mina mål. Jag tror det är otroligt viktigt att vi nu och då stannar upp och se över våra vanor som är kopplade till våra mål och funderar på frågan om respektive vana tar oss längre eller närmare våra mål.

Vilka vanor har du som du märker tar dig närmare eller längre ifrån dina mål?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *