Börsfall – Hur ska du agera?

Publicerad 11 januari, 2016

Vi är bara inne i andra hela veckan för året samtidigt som vi fått se börsens storbolagsindex OMX30 backa närmare 7%. Det är väldigt mycket på så kort tid och säkerligen är det många som känner sig oroade just nu över hur länge detta börsfall ska fortsätta. Hur tänker du när börsen är så sur som den är? Lyckas du hålla fast vid din tidigare strategi eller tar känslorna över dina beslut?

börsfall

Börsfall är en del av resan

Nu kan jag bara tala för mig själv och hur jag agerar, men förhoppningsvis kanske du kan känna igen dig en aning och dra någon lärdom från det. Mitt mål är som du kanske vet att en dag kunna leva på utdelningarna från mina aktier. Med andra ord passiva pengar från min pengamaskin. För att min pengamaskin ska bli större och dela ut mer pengar så krävs kort och gott fler aktier som delar ut pengar, eller betalar en utdelning.

Det kommer ta lite tid att bygga upp maskinen tills den är i sådant skick att den helt kan ersätta lönen från mitt nuvarande jobb. Jag kommer med andra ord vara nettoköpare av dessa aktier en bra tid framöver. Detta i sin tur innebär att när det blir börsfall och dessa kvalitetsaktier som betalar utdelning blir billigare så får jag ju fler aktier för pengarna jag sparar från lönen varje månad. Därför är den sura börsen sett ur ett längre perspektiv enbart positivt för mina pengamaskiner, även om det givetvis är tråkigt sett ur ett kortare prespektiv eftersom jag nästan dagligen blir ”fattigare” på papperet.

Lär dig koppla bort känslorna

En av de största insikterna jag kommit till när det kommer till aktier och sparande är att lyckas hålla känslorna helt utanför mitt investerande. Det tog ganska lång tid att komma hit och i början så skulle sådana här fall gett mig smått panik och till slut tvingat mig att sälja, förmodligen nära botten bara för att sedan köpa tillbaka aktierna betydligt dyrare. Detta har hänt mig otaliga gånger.

Nu är känslorna helt bortkopplade börsen och det spelar ingen roll om min portfölj är ”värd” 2% mindre från en dag till en annan så länge min pengamaskin fortsätter att pressa passiva pengar till mig och samtidigt växer i antal.

Hur tar du börsfallen som varit den senaste tiden?


8 thoughts on “Börsfall – Hur ska du agera?

 1. Ali

  Tja,

  Schysst blogg! Jag har hållit på med aktier i 3 år och har fortfarande svårt att koppla bort känslorna fastän min strategi är att köpa stabila bolag när de är under 3 års snittet. Jag läste någonstans att man ska tänka så här när det gäller aktier: ”Tänk dig att du är på mellandagsrea och ser massa röda priser och får syn på ett par snygga jeans på 30-50% rea, självklart så köper du jeansen. Samma tänk ska du ha i aktier, köp när det är billigt. Så länge bolaget är stabil och man är säker på dess framtid så köper man och va inte rädd”.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Ali,
   Riktigt bra referens du har där och framförallt jeans som då kan liknas vid vanligtvis dyra kvalitetsaktier. Precis som du säger så är det viktigt att bolaget kan uppvisa stabilitet och intjäning även i tuffa tider och då aktiekursen kanske inte alls speglar bolaget.

   Reply
 2. Utdelningsstugan

  Hej!

  Riktigt bra inlägg som jag tycker alla borde läsa i tider som dessa. Mitt synsätt liknar ditt i mångt och mycket och jag blir snarare glad när börsen går ner nu för tiden eftersom jag får handla på mig fler kvalitetsbolag till lägre priser vid dessa tillfällen. Får se om jag klarar av att vara lika positiv vid en större korrigering av marknaden.

  Må väl och lycka till med dina investeringar!

  /Utdelningsstugan

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Utdelningsstugan och tack för din kommentar! 🙂
   Jag gillar hur du tänker och visst är det roligare att få köpa aktierna billigt snarare än dyrt. Men precis som du är inne på så är det en sak när börsen sjunker lite grann varje dag och en annan den dagen den faller 10% på en dag. Då gäller det verkligen att ha is i magen.

   All lycka till dig med! 🙂

   Reply
 3. Andreas L

  Hejsan!
  Väldigt bra blogg tycker jag!
  Bli lite fundersam till att du tycker du skall fortsätta köpa aktier nu när priserna går ner?
  Läste dina investeringsregler : citat:

  Portföljen ska utgöras av 60-100% aktier. När börsen stigit flera år på rad ska den justeras så att det blir närmare 60%. Har den fallit kraftigt så ska det viktas om mot större delen aktier.
  Ett enskild innehav får utgöra högst 25% av totala portföljvärdet.

  Har du ändrat där eller hur går tankarna? Hur gör du när du enbart skall ha 60% aktier? säljer du av då? eller låter du bara bli att köpa fler aktier?
  Jag går i samma tankar som dig med att bygga en pengamaskin så det hade varit kul med fler tankar kring det hela. Passiv inkomst måste vara bland det bästa som finns!
  Mvh Andreas

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hej Andreas!
   Roligt att du uppskattar det jag skriver.

   Ska jag vara ärlig så är investesteringsreglerna rätt gammla och behöver uppdateras. Sen jag gick ut fullt för att bygga pengmaskiner med fokus på utdelningar och passiva inkomster så är det inte intressant att sälja ner till 60% som jag skriver där för då missar jag ju massa utdelning!

   Ska se över mina regler och uppdatera dem. 🙂

   Reply
 4. Andreas L

  Hejsan!
  Vilket snabbt svar! 🙂
  Ja då blir det ett helt annat tanke sätt ju. Har du räknat på hur mycket pengar och år det kommer att ta innan penga maskinen blir självförsörjande? tex man får ut 300.000 årligen i utdelningar. Sedan behöver man ju inte sätta in mer pengar när väl utdelningarna blir så höga.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Ja jag har gjort en räknesnurra som jag tänkte presentera i ett inlägg framöver. Dock kommer det vara lockande att jobbat ”ett år till” mot slutet för ränta-på-ränta effekten gör att utdelningarna växer rejält för varje år efter ett tag. 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *