Börsen snart på Minus

Publicerad 8 oktober, 2014

De senaste veckorna har börsen fallit ganska stabilt dag för dag vilket har resulterat i att Stockholmsbörsen snart står på minus för året. Personligen tycker jag detta är ganska skönt. Visst är det tråkigt när portföljen faller i värde för stunden, men samtidigt har vi haft en stigande börs i flera år så ett minusår är på sin plats.

Dessutom har jag sedan en tid tillbaka börjat placera större delen i räntefonder vilket innebär att jag framöver kommer ha många fina slantar att köpa aktier för. För när aktierna blir billigare så får jag ju fler andelar i bolaget och det är ju riktigt bra.

En annan intressant sak som man börjar se nu när det stormar på börsen, är att det blir fler och fler trådar på sociala nätverk så som Twitter och framförallt DIs forum börssnack som handlar om börsras. Bara de senaste dagarna så har det varit flera trådar med personer som sålt allt för nu minsann kommer en börskrasch få har skådat.

Det här är precis samma mönster som vid Grekkrisen för några år sen, som vid krisen när de svenska bankerna hade för mycket utlånat i baltländerna, ja som vid alla andra tidigare kriser.

Det är lätt att ryckas med i dessa snack och sälja av allt för kung och fosterland för att sedan gömma sig under täcket tills stormen blåser över. Men något jag har lärt mig är att du ska sitta still i båten. Det är ingen bra strategi att sälja nu när det redan blivit billigare. Sålt skulle du gjort när det såg som bäst ut, något jag även gjorde då jag sedan länge har viktat om till en stor del korta räntefonder. Nej att sälja allt nu i hopp om att plocka in det igen när allt är på botten kommer vara omöjligt och säkerligen kosta dig pengar i det långa loppet. Hade du suttit kvar i båten under krekkrisen istället för att sälja av där och betalat massa courtage så hade du varit rikare idag.

Jag ser fallen som sker just nu som köplägen. Jag kommer fortsätta fylla på i korta räntefonder ett tag, men blir det ännu billigare kommer jag börja köpa fler aktier i stabila bolag som höjt utdelningen år för år.

Kom ihåg två saker.

 • Mer pengar har förlorats när folk försöker undvika krascher, än i själva krascherna.
 • Det är i sämre tider som förmögenheter skapas.

Hur gör du när det gäller börsen just nu?


2 thoughts on “Börsen snart på Minus

 1. Christoffer

  Jag fortsätter köpa aktier månadsvis. Har inte förmågan att pricka botten och trycka in allt då. Det är trevligt med lägre priser.

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Låter som en klok strategi Christoffer! Jag fortsätter också fylla på varje månad. Med glädje nu när det blir billigare. 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *