Börjar du bli rädd?

Publicerad 30 juni, 2015

Igår fick vi se börserna falla kraftigt och stänga på lite drygt -3%. Om du har varit aktiv på börsen länge så var det kanske inga konstigheter, du har kanske varit med om ännu större fall än så. Men är du relativt ny inom aktiesparande så kanske det kom som en kalldusch. För ser vi tillbaka på de senaste 5-7 åren så har det gått mestadels uppåt, med några undantag givetvis.

Något som jag lärt mig, framförallt om mig själv när det kommer till investerande är att känslor och affärer sällan går bra ihop. Framförallt inte när dessa känslor är stress, oro och hjälplöshet, känslor som alla gör sig påminda under fallande börsmarknader. Allt för många gånger har jag sålt i panik, bara för att stå utanför och sedan köpa tillbaka dyrare.

Nu ser min strategi och horisont helt annorlunda ut. Mitt mål är inte längre att försöka slå index. Jag bryr mig inte längre om vad marknaden för stunden är villig att betala för mina värdepapper. Nej det jag gör nu är att jag bygger en pengamaskin. En maskin som ska genererar inkomster till mig och min familj i framtiden, oavsett om vi är på semester eller befinner oss på våra vanliga jobb.

Därför är det mer intressant för mig att fokusera på att bolagen fortsätter att tjäna pengar, att dela ut pengar och successivt höjer denna utdelning. Därför ser inte jag en fallande marknad som något farligt. Visst jag skulle ljuga om jag sa att det inte kändes, men istället försöker jag se det som att jag får billigare byggstenar till min pengamaskin!

Hur agerar du i oroliga börstider som dessa? Säljer du? Köper du?


4 thoughts on “Börjar du bli rädd?

 1. Fondmiljonen

  Ja, efter lite om och men så har man nu börjat fondspara och idag så dom första aktieköpen. Jag är helt inne på ditt resonemang om att det är den passiva inkomsten som även jag är ute efter. Kör med den där buy and keep-metoden. Sen så är det ju alltid trevligt om aktien går upp också. Men om jag skall svara på din fråga så blir det inte någon försäljning av aktier här. Gjorde ett litet test idag med att daytrade men man hade inte nog med is i magen när det väl gällde. Så det slutade med en liten förlust, så nu behåller jag den till dess att minuset blir till plus. =)

  Lycka till med ditt sparande.

  //Fondmiljonen

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Härligt att du kommit igång med ditt sparande! Det är den viktigaste pusselbiten, sen kommer man få finjustera och anpassa sin investeringsstrategi hela tiden. BUy and hold och fokusera på utdelning är helt klart en sund strategi. Lär du dig att hålla fast vid den så kommer ränta-på-ränta effekten med tiden göra underverk ska du se.

   Reply
 2. Caroline

  Jag började köpa mina första aktier i februari i år, och gör små veckoköp för Avanzas minicourtage. Har sakta men säkert fyllt på portföljen, och trots börsdipparna fortsätter jag med mina småköp varje vecka, dock inte lika mycket som i våras pga mindre likvider nu.
  Är också inne på en framtida pengamaskin, och bryr mig inte om börsens tvära kast faktiskt, trodde jag skulle få panik när börsen dykt under maj – juni, men sitter lugnt konstigt nog. 🙂
  Caroline

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Roligt att du kommit igång med ditt sparande och verkar ha ett sunt tänk till investerande. Du har alla förutsättningar för att bli riktigt framgångsrik! 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *