Eftersom aktiekurserna för både Bonheur och Fred Olsen Energy är tråkigare att titta på än när färg torkar, så tänkte jag ägna mig åt betydligt mer givande saker, nämligen att kika på möjligheterna inför 2015 och då framförallt för Fred Olsens del. Läget i Fred Olsen påverkar ju till stor del även Bonheur, då halva vinsten i Bonheur tidigare år kommit från innehavet i just Fred Olsen Energy.
Innan jag börjar fundera kring hur läget ser ut inför 2015 så kan det vara en god ide att titta på vad som hänt nu under 2014 och framförallt vad som fått resultatet att falla så kraftigt.
Var femte år ska enheterna in på service vilket verkar ta ca 90 dagar i snitt. Detta innebär ett inkomstbortfall under perioden och om något ska uppgraderas på enheten är den förväntade tiden längre.
Under 2014 utfördes CRS för följande enheter.
- Blackford Dolphin, färdigt i juni 2014. Har en day rate på 428 000 USD.
- Bideford Dolphin, färdigt juli 2014 och kostade ca 110 MUSD. Day rate på 1015 000 NOK + 301 000 USD.
- Borgland Dolphin, gör sin 5 års CRS i oktober 2014. Day rate på 1046 000 NOK + 349 000 USD.
- Borgny Dolphin, har i princip skrotats då kontraktet bröts tidigare i år. Finns kanske möjligheter för kontrakt med betydligt lägre day rate vilket då är en bonus för FOE anser jag.
Med andra ord har närmare halva flottan varit ur drift periodvis under 2014 och därmed bidragit till inkomstbortfall men samtidigt haft alla kostnader kvar. Detta motsvarar ca 9,5 MNOK per dag i inkomst som försvinner och då räknar jag inte med Borgny.
Under 2015 är CRS för följande enheter planerade.
- Belford Dolphin, planeras för CRS under Q1 2015. Har en day rate på 489 000 USD.
- Byford Dolphin, planeras för CRS under Q1 2015. Har en day rate på 345 500 USD.
Detta motsvara ca 5,7 MNOK i inkomstbortfall per dag. Inte alls lika mycket som för 2014.
Det var alltså en titt på utgiftssidan. Om vi ska kika på inkomstsidorna och möjligheterna där så finns det en del intressanta saker. Något som där utgör ljus i mörkret är de två nya ultra djups enheterna.
- Bolette Dolphin, togs i bruk tidigare i år och har kontrakt säkrat till 2019. Day rate på 488 000 USD.
- Bollsta Dolphin, förväntas tas i bruk Q3 2015. Har ett 5 års kontrakt med Chevron. Day rate 560 000 USD.
De här två monstren har en gemensam day rate på 7,2 MNOK. Detta innebär en intäkt på närmare 2 Miljarder NOK per årsbasis! Bara vinsten från dessa borde kunna motivera en aktiekurs på dagens nivåer.
Jag tycker hur den än är som att det finns ljusglimtar framöver. Visst så kvarstår ett gäng frågetecken, bland annat det faktum att många enheter byggdes runt 75-76. Samtidigt har flera av dessa uppgraderas med åren så jag kan inte avgöra hur föråldrade dem är och hur detta påverkar möjligheterna till nya kontrakt.
Fyll gärna på med dina tankar kring Fred Olsen och Bonheur i kommentarfältet nedan.
Om man kollar på rapporterna ser det ut som att en stor del i det försämrade resultatet kommer från ökade avskrivningar (även om man räknar bort avskrivningar), är det för att man har fler enheter? Är det egentligen så att det är intäktssidan som inte hängt med upp?
Hur ser du på kassaflödet och utdelningsmöjligheter? Känns som att Bollsta Dolphin kommer kräva en del cash att bygga klart.
Hej Robert,
Vad jag kunnat se så är inte avskrivning större i Q1 rapporten och bakåt. Däremot så blev det lite större avskrivningar i Q2 pågrund av full avskrivning på Bolette, samt extraordinära avskrivningar för Borgholm och Blackford för utrustning som bytts ut vid varvsvistelse. Sen kom givetvis den betydligt större nerskrivningen här i Q3an pgan av att Borgny försattes som passiv.
Dock har jag svårt att hitta motivering till att det kommer vara liknande extraordinära av- och nerskrivningar även nästa år.
Gällande utdelning så tror jag inte vi kommer få se nå 20 kr nästa år. Däremot så är det så pass ”billigt” att låna pengar i dagsläget att jag har svårt att skulle våga gissa att investeringarna i Bollsta kommer ske med delvis lånat kapital. Så någon utdelning tror jag vi får se, säkert kring 10 kr.
Fred Olsen har varit mycket dyrt för undertecknad . God läsning tack .
Samma här, men jag hoppas inte historien slutar där vi står idag 😉
En liten kommentar från en som jobbar med detta dagligen.
Problemet med just Fred Olsen kan inte beskrivas riktigt så enkelt som ni førsøker. Jag ær inte så insatt i den typ av rækning ni gør med føretag men ser på det från operativt håll.
Problemet idag før alla bolag hær ute ær oljepriset och osækerheten det medfør. Vi kommer antagligen få se en uppsving som så ofta tidigare, værlden går fortfarande runt på olja så dær ær jag ganska lugn. Har sjælv ”tankat” på mig med ganska mycket aktier under dippen nu.
Har en lite del i Fred Olsen sen tidigare men valde nu att øka fræmst i Seadrill. Anledningen ær ganska enkel. Nær uppsvingen kommer igen, så ær visserligen Seadrill mycket høgre belånat. Men riggarna ær moderna, anpassade till sitt syfte och driftsækra.
Fred Olsen får kontrakt, det får dom. Men dom får dom sist i linjen, nær allt annat rimligt ær i bruk då kommer FOEs gamla riggar.
Det ær inget problem så længe det finns behov av alla riggar i nordsjøn men det ær det som avspeglas i aktiekursen just førutom oljeprisetfallet som drabbat alla. Att det drabbat FOE hårdare ær just att man ær osæker på det framtida behovet.
Som sagt, ingen investerare direkt. Kan inga siffor, men detta ær ur mitt pespektiv hær ute 🙂
Tror inte på någon større kris inom oljan, det gør væl egentligen ingen som jobbar hær ute. Vi har sett dom hær svængningarna førr.
Tack för en riktigt bra kommentar!
Roligt att höra er syn som faktiskt jobbar i det dagligen.
Jag har också sneglat på Seadrill men är samtidigt för tungt tankad i FOE så vill inte ha någon mer del av portföljen i denna bransch. Som du säger så har ju oljepriset svängt kraftigt många gånger tidigare och varje gång så har det målats upp svarta rubriker om oljebranschens undergång.
Men men, det är svårt för mig att spekulera i något så komplext som oljemarknaden, så det enda jag kan göra är att åka mer bil och öka ”efterfrågan” den vägen 😉
En liten fundering till dig som är i branschen, Hur fungerar det när riggarna är inne på 5 års servicen?
Vad händer med personalen?
Försvinner alla intäkter under hela den perioden?
Är det externa bedömare med som kan döma ut enheterna om de är för gamla?
FOE gick ju upp med typ 13 % idag, varför undrar jag?
Intressant inlägg och jag håller med om att det i varje fall ser lite roligare ut inför 2015.
Om det nu stämmer att så mycket som 50 % av alla kontrakt gällande Sverdrup-fältet kommer att gå till norska leverantörer så borde det även gynna FOE och därmed Bonheur. För er som inte läst Statoils press-release eller för den delen Agenda Kaupangs estimat, se mitt inlägg Signaler med positiv inverkan på olje- och gasmarknaden.
Med vänlig hälsning
/Vägen till Frihet
Tack för din kommentar!
Ja för en gångs skull var det roligt att kika in i portföljen :). Dock ska vi komma ihåg att aktien tapppat ca 8% flera dagar i följd veckorna innan det, så en liten skjuts uppåt var inte fel.
Jag hoppas som sagt att kursen hittar en balans men tror samtidigt att det kommer vara skakigt ända tills vi har mer klara direktiv vart branschen är påväg de närmsta åren.