Blir lite skrämd av börsen – Ny Strategi!

Publicerad 14 september, 2014

Tänkte för skojs skull att kika in hur USA börserna har utvecklats de senaste åren. Tittar jag i graferna för Nasdaq och Dow Jones så kan jag inte bli annat än lite skrämd. Jag är verkligen ingen aktieprofet men att kurserna nu har stigit i nära 6 år i rad får i alla fall mig att fundera på hur jag ska fördela mitt sparande framöver.

index för dow jones

index för nasdaq

Jag tycker inte att bolagen i sig är övervärderade delux som de var under IT yran, men de är för den delen inte heller billiga. Samtidigt så vet jag av egen erfarenhet att det är lönlöst att försöka tajma marknaden. Och idag talar den extremt låga räntan för att aktier bör vara den bästa placeringen en bra tid framöver.

Jag lyckas aldrig med detta och att ta beslut när det svänger som mest på börsen, det är ofta dem som är mest kostsamma.

Nej en vinnande strategi är att helt enkelt fortsätta månadsspara och köpa hela tiden.

Jag har fortfarande kvar en hel del i Spiltans korta räntefond och har inga planer på att ändra på det.

Frågan jag ställer mig nu är hur jag ska fördela nettosparandet framöver. Ska jag fortsätta köpa aktier eller skifta över och köra mer ränta.

Det viktiga för min del är att jag inte ska byta positioner hela tiden! Men om jag ska försöka bli klokare på situationen så kan man tänka sig följande scenarion.

  1. Börsen fortsätter att lunka på i god takt, den kanske inte rör sig uppåt men sjunker inte heller kraftigt. Ekonomin bättras på och sakta men säkert kan räntorna börja höjas. I detta scenario så är det givetvis bäst att ligga kvar i aktier och att även fortsätta månadsköpa aktier, helst med hög direktavkastning.
  2. Vi börjar närma oss en topp och börserna faller kraftigt eller helt enkelt börjar en nedåtgående trend på några år. Här är det givetvis lockande att försöka tajma marknaden men det är samtidigt omöjligt att veta när det är dags att kliva in igen.

Nej jag tror följande strategi får gälla framöver.

  • Nettospara 10 000 kr.
  • Amortera billånet med ca 5000 kr (för att det lånet försvinner på ca 3,5 månader).
  • Spara 5000 kr i Rysslandsfond.
  • Allt bonussparande per månad går till Spiltan Räntefond.

När billånet sedan är avbetalt kommer jag placera den hälften i Spiltans Korta Räntefond och bygga upp likvid. Där har jag ca 70 000 kr i dagsläget och målet blir att få in ca 100 000 kr. När detta är uppnått får jag avgöra om jag fortsätter nettospara här eller om det är aktier som blivit billigare då.

Börjar börsen sedan falla så får jag ta ställning till när det blir dags att köpa aktier igen. Planen är att efter en tids fall köpa aktier för nettosparandet varje månad. Om börsen sedan faller ytterligare så dopar jag köpen med pengar från Räntefonden. Och får vi fall likt 2008s finanskris så kommer jag även belåna portföljen.

Japp det får bli min strategi för resten av året!

 

 


One thought on “Blir lite skrämd av börsen – Ny Strategi!

  1. Pingback: Fina Möjliga Investeringar - Investerarens.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *