Bli av med fritidslånet

Publicerad 27 februari, 2015

se över fritidslånetNu när jag nyligen sålde bilen så har jag fortfarande kvar ett så kallat fritidslån som jag en gång skaffade när bilen köptes. Det är egentligen inte kopplat till bilen, utan bilen var endast en säkerhet när lånet togs. Detta i sig kan jag tycka är ganska konstigt, men hur det än är så rör det sig inte om något särskilt stort belopp utan närmare 16 000 kr i dagsläget.

Det här är egentligen enda privatlån jag har och utgör som sagt inget stor del av balansräkningens skuldsida. Min avsikt är att amortera ner detta lån på ett antal månader, lite beroende på hur börsen utvecklar sig. Samtidigt så kunde jag inte undgå att se över vilka villkor jag faktiskt har på det här lånet. Ganska så snabbt konstaterade jag att villkoren var urusla, även fast de kom från en storbank här i Sverige. Nu är det som sagt inge jättebelopp men för mig är det här en principsak.

Därför gjorde jag på skoj ett litet test där jag använde en typ av mäklare för lån där de helt enkelt gör jobbet åt dig och tar in erbjudanden från flera banker och låneaktörer. Jag hade egentligen inga förväntningar då jag som sagt hade svårt att se någon kunna matcha det jag redan hade. Men döm av min förvåning så var det faktiskt två aktörer som kunde minska min ränta med några procent, om jag var villig att ha den nya bilen som säkerhet. Sagt och gjort. Nu blev detta som sagt småsummor i det stora hela, men fick i alla fall chansen att testa en sådan tjänst och på ren princip betala mindre än vad jag behövde.

Passade även på att prata om eventuell rabatt på mitt bolån som jag har på bostadsrätten med min bank och det verkade som att dem inte alls var omöjliga på den punkten. Vi bokade hur som helst in ett möte när jag kommer hem från Thailand, så får vi se hur bra det lyckas. Det är som sagt små summor här och där, men sett i ett större perspektiv summeras det ihop till ganska mycket. Speciellt över en längre tid.