Betalar av ett av mina lån

Publicerad 29 juni, 2015

Som ni kanske lagt märke till i mina månadsrapporter så har jag i dagsläget tre stycken lån. Dessa är som följer av respektive typ och storlek:

  • Bostadslån: 337 500 kr (ca 69% av bostadens värde)
  • Fritidslån: 14 980 kr
  • CSN: 226 297 kr

Inga enorma lån direkt, framförallt inte om jag bortser från CSN lånet som inte bara gett mig ett roligt och välbetalt jobb, utan även är historiskt billigt just nu.

Det som sticker ut är det minsta fritidslånet. Ett lån jag tog i samband med köpet av min förra bil. Detta lån har amorterats ner bitvis samt lösts med hjälp av att utöka bostadslånet tidigare med betydligt lägre ränta.

Nu känner jag att det börjar bli läge att göra mig av med det. Dels av principiella skäl att jag inte vill ha ett dyrt lån med över 4% i ränta, även om det inte är något jättelån. Dessutom så kommer jag i och med allt jobb och övertid ha ett rejält flöde av pengar in framöver, där jag mer än väl kan avvara lite till att amortera ned detta lån.

Om Grekkrisen löser sig så kommer börsen säkert ta ett skutt (om än kortvarigt) uppåt igen vilket gör att jag inte vill köpa aktier i full takt riktigt ännu. Först när börsen fallit ett tag kommer jag köpa för allt sparande varje månad, men riktigt där är vi inte ännu.

Hur som helst är det aldrig fel att amortera ner ett lån, det bidrar ju trots allt till att bättra på kassaflödet varje månad och 4,4% slår jag inte med hjälp av ränta just nu.

Nu kanske någon tänker att jag kan låna upp mer på bostadsrätten. Visst det är möjligt, men jag spar det till att låna för att investera i ett kök framöver. Eller så lånar jag för att köpa utdelande aktier om vi får en rejäl greksallad på börsen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *