Behöver du verkligen den där utgiften?

Publicerad 13 juni, 2015

Något som jag haft som vana de senaste åren, framförallt sedan jag började följa upp våra utgifter via gratistjänsten smartbudget, är att jag lite fint sagt inventerarar våra utgifter. Eftersom alla utgifterna numera är snyggt uppradade i smartbudget är det väldigt enkelt att idag göra denna inventering. Den är inte svårare än att jag vid varje utgiftspost ställer mig följande frågor:

  • Är det här något som vi verkligen har användning för?
  • Finns det billigare alternativ?

Det gäller att tänka till vid varje post för har du gjort den här övningen ett par gånger kommer flera utgifter med stor sannolikhet dyka upp igen varav du slentriantmässigt passerar den punkten av vana.

Är det här något som vi verkligen har användning för?

Att fundera kring om utgiften verkligen är något vi använder är förmodligen det viktigaste vid en sån här inventering. I början så hade vi flera tidningsprenumerationer, extremt många dyra tv-kanaler som aldrig användes, onödigt dyr bil osv. Genom att skära ner på de här utgifterna på saker som vi egentligen aldrig utnyttjade så kunde vi spara flera tusen varje år och tro mig, om dessa pengar istället investeras för kassaflöde som kommer det få enorm påverkan på förmögenheten över tid.

Gå igenom dina utgifter och ställ dig den här frågan. Är det verkligen värt att ha den där tidningsprenumerationen när du endast kikar i tidningen som hastigast och sedan låter den ligga eller slänger den? Det finns massor av pengar att spara som du istället kan lägga på din pengamaskin!

Finns det billigare alternativ?

Om du vid första frågan ändå tycker att utgiften speglar något som ni faktiskt har användning för och behöver, så kan du ändå följa upp och se om det finns likvärdiga fast billigare alternativ. Ta till exempel försäkringar vilket är något vi alla behöver. Här finns det samtidigt massor av pengar att tjäna genom att jämföra olika erbjudanden, utan att du får mindre egentligen. Detsamma gäller flera av våra hushållsutgifter så som el, tv, bredband, telefoni och så vidare.

Här kommer tips på vanliga utgifter där du kan spara tusenlappar varje år genom att bara jämföra vad marknaden har att erbjuda:

Listan kan göras hur lång som helst, men du förstår nog poängen.

Det finns inget roligare än att sänka utgifterna genom att jämföra vad marknaden har att erbjuda. Någon halvtimme i månaden kan göra så att du och din familj får tusenlappar över varje år!

Något som jag jobbar väldigt hårt med just nu är att försöka få så mycket pengar över varje månad så jag kan köpa fler aktier som betalar utdelning år efter år. En viktig ingrediens där är att jag ständigt jämför olika alternativ på våra fasta kostnader, och tro mig, det har sparat oss flera tusen varje år som nu går direkt som byggstenar in i pengamaskinen.

Vad väntar du på, se till att sänka era utgifter så du kan bygga mer på din pengamaskin!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *