Avanzas Superlån

Publicerad 12 februari, 2016

Börsen fortsätter att falla, eller aktierna blir billigare för var dag som går, ett sätt jag väljer att se på det. Min strategi är väldigt enkel och gynnas av att aktierna blir billigare. Den går helt enkelt ut på att jag försöker spara så mycket jag bara kan från lönen varje månad, skickar in det till mina pengamaskiner på Avanza och köper sedan systematiskt fler aktier i några av våra stora utdelningsmaskiner (HM, Atlas, Castellum osv).

Det enda som är tråkigt just nu är att jag i princip inte har några större potter med likvider på kontot och vissa dagar när börsen faller med 3-4% är detta ganska frustrerande. Det har jag nu löst genom att koppla Avanzas Superlån till min Svenska utdelningsportfölj vilket innebär att jag kan handla på kredit om det är långt till löning. Detta ger helt enkelt lite mer flexibilitet i mitt investerande.

 

Belåning i det långa loppet

Hur tänker jag då med belåning i det långa loppet? Jag har länge varit emot detta då det känns otroligt riksfyllt. Men jag måste erkänna att jag tänkt om där ganska rejält. Först och främst vill jag verkligen lyfta ett varningens finger och rekommenderar ingen att låna pengar för att köpa aktier! Det kan sätta dig i en extremt dålig ekonomiskt sits om du inte har koll på vad du pysslar med. Med den disclaimern i ryggen kan jag fortsätta mitt reflekterande.

Det är egentligen två aspekter som fått mig att tänka om:

  • Det första är att väldigt många idag mig själv inräknat har eller kan tänka sig att låna pengar till en bil. Jag hoppas inte det här kommer som en överraskning nu men det är garanterat att bli en dålig affär! Bilen kommer sjunka snabbt i värde samtidigt som standardlånet för en bil inte är det mest attraktiva. Med det i åtanke så ser jag inga konstigheter med att låna pengar och köpa exempelvis HM, Atlas eller något annat storbolag som varje år delar ut mer pengar än vad räntan kostar för lånet.
  • Den andra aspekten är att det är ganska lätt att räkna på vad lånet kostar (ränta etc) och vad aktierna du köper ger i direktavkastning. Jag kör med Avanzas superlån som ger 1,96% i ränta och denna tillsammans med skatt för ISK osv täcks lätt upp av direktavkastningen. Då har jag inte tagit hänsyn till eventuell kursuppgång.

Detta låter ju väldigt milt och enkelt men har du samtidigt inte koll på villkoren kan det snabbt bli betydligt dyrare. Exempelvis så har Avanzas superlån en gräns på 35% lån av aktiernas värde och skulle du ligga på gränsen där samdigit som dina aktier sjunker i värde så kommer hela ditt lån gå över i vanlig kredit vilket är betydligt dyrare!

Jag kommer förmodligen ligga på en liten procents belåning en tid men är inte intresserad av att låna till vanlig kredit på närmare 6% ränta. Enda andra alternativet är om jag skulle låna upp på huset men finns lite för många renoveringsprojekt på huset än så det är inte aktuellt för tillfället.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för Avanzas Superlån.


10 thoughts on “Avanzas Superlån

  1. Utdelningsstugan

    Hej Investerarens!

    Jag precis som du har nyligen beslutat att börja ”boosta” mina månadsinköp med några extra tusenlappars belåning. Jag har gjort samma kalkyl som du ovan och bara utdelningarna från aktierna jag köper täcker ränte + skattekostnaderna. Med det i ryggen känns det som att det blir en riktigt bra affär att fortsätta köpa i hela nedgången med extra kraft från belåning i det långsiktiga perspektivet.

    Lycka till
    /Utdelningsstugan

    Reply
    1. Investeraren Post author

      Hej Utdelningsstugan,
      Skönt att man inte är ensam i detta tänk men jag tror som sagt det är en bra idé om man har koll på gränserna osv.

      Har du funderat något kring hur länge du ska sitta på belåningen? Själv har jag ingen plan på att betala igen den i närtid såvida den inte hamnar för nära gränsen där superlånet slutar gälla.

      Reply
  2. Greed

    Är du inte orolig för att du köper för mycket för tidigt? Du kanske har fått frågan förut(?).

    Men säg att OMXS30 går till 900 innan botten, då är det lite tidigt att köpa massa nu?

    Reply
    1. Investeraren Post author

      Hej Greed,
      Den risken finns alltid men jag försöker att inte tänka i banor att tajma marknaden utan köper hela tiden. Och nu när börsen fallit nästan 30% från toppen förra året så anser jag att jag kan börja med belåning. Men observera att det fortfarande är en väldigt liten del av portföljen som är belånad och graden ökas väldigt lite om inte alls. Varje månad sätter jag ju in nya pengar från lön som jag köper fler aktier för vilket gör att belåningsgraden om allt annat lika sjunker. Men om man ligger nära 35% gränsen så är risken väldigt stor.

      Och visst kan börsen falla ner till 900 det tror jag absolut, men jag tror inte det kommer ske på en eller två veckor utan i så fall ta någon månad och på den tiden kan jag som sagt reglera lånedelen med insättningar från lön. 🙂

      Reply
      1. Greed

        Okej bra svar, tack så mycket! Köper själv också lite hela tiden men undra hur dina tankar gick.

        Sorry för dubbelpost!

        Reply
  3. Greed

    Säg att OMXS30 går till 900, är det inte lite tidigt att börja med belåning nu? Känns som att det finns stor risk för att man överköper sig. Tankar ?

    Reply
  4. Johan

    Jag vill också flika in med att försöka pricka in bolag som ger utdelning med viss regelbundenhet under året. När utdelningarna tickar in på det konto aktierna innehas får du intäktsränta med samma procent.

    Har du exempelvis belånat dig med 10 000 kr debiteras ränta på detta på det kopplade lånekontot hos Avanza.
    Den dag du erhåller utdelning erhåller du intäktsränta på ditt aktiekonto för det (dvs det kostar mindre i ränta), ligger du 10 000 kr likvid så kvittas räntorna mot varandra fullt ut, och då kan du också lösa ut lånet (om man skulle vilja det).

    Därför kan man använda belåning på ett mer effektivt sätt, där du genom snabbare ”kassaflöde” i form av utdelningar, minskar på räntekostnaderna i snabbare takt (även om den må vara låg).
    Med tanke på att trenden sluttar brant nedåt, kan utdelningar (och tillfört sparande), vara det enda sättet att snabbare reglera belåningen. Tyvär erbjuder inte så många svenska bolag någon större regelbundenhet vad gäller utdelningar (om man bortser från preferensaktier). Några finns det, och det kanske går att hitta lite bolag med brutna räkenskapsår som kanske har utdelningar i mer udda månader som september eller januari. Men detta är ju givetvis inget krav såklart, regelbundet sparande löser också detta på ett bra sätt.

    Själv är jag belånad ungefär 1% av portföljen för tillfället, och löser räntekostnaden med att ligga med lite likvider från sparande och utdelningar tills jag kan kvitta krediten fullt ut.

    Reply
    1. Investeraren Post author

      Tack för din kommentar Johan och du har några riktigt intressanta tankar där. Jag är också ett stort fan av mer regelbundna utdelningar över året istället för att få den i en klump och även om det ser ut att gå trögt så hoppas jag fler svenska bollag börjar ta efter den amerikanska modellen där kvartalsutdelning är mer vanligt.

      Just för detta så är Realty Income ett av mina största innehav för att få de månatliga utdelningarna. 🙂

      Reply
  5. Ticke

    Måste man själv hela tiden ha koll på/räkna ut hur mycket belånad man e?
    (Hur nära man tex e 35% gränsen)
    Finns ingenstans på sitt Avanza konto man kan se detta alt eftersom värdet portföljen går upp eller ner..?
    Hade varit mycket lättare att hålla koll då så man inte råkar ramla över 35% gränsen!
    (detta vill kanske inte Avanza att vi skall ha så bra koll på för då får dom inte in någon bra ränta ju 😉

    Letat runt lite på Avanza men inte hittat.
    (de kanske syns när man har börjat låna pengar, de har jag inte börjat med ännu bara precis fått krediten beviljad)
    Tack på förhand /T

    Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *