Att tävla med grannarna är dyrt!

Publicerad 5 januari, 2016

Jag vet inte om det är ålder eller det faktum att vi köpt hus som gör det. Kanske en kombination. Men det räcker med att kliva ut på gatan för att se det tydliga mönster som gör att folk köper skulder och bli fattigare i hopp om att verka bättre än grannarna.

Det börjar med att grannen backar ut sin sprillans nya bil vilket gör att din två år gamla kombi helt plötsligt känns uråldrig. Grannen känner sig just nu som en kung och småflinar lite när du trycker in familjen i bilen och ska köra iväg.

Så här i vintertider har grannen även pyntat hela huset samt gårdens alla ytor med lysen vilket får stället att se ut som en landningsbana för UFOn. Grannen känner sig som en kung med tanke på att just hans hus lyser starkast och ler varje gång han ser sitt hus lysa upp. Precis som hans elbolag gör.

Trots att huset du bor i är i fint skick så blir det snart hög tid att bygga ut med diverse pooler och trädäck. För det har ju grannen precis gjort och inte kan ni vara sämre.

Förmodligen är det flera av dina grannar som är med och tävlar mot varandra och hela tiden trissar upp kampen. Det här är ett dyrt spel att spela som kan verka vinnande för stunden men gör dig till en förlorare i längden.

Men vad gör du då?

Du är smartare än grannen och tänker längre än till leasingavtalets utgång på bilen. Du köper aktier. Aktier som delar ut pengar, år efter år. Fina företag så som Byggmax, Mekonomen, HM osv där dina grannar alla är med och bidrar till vinsten och dina utdelningar. Din granne tycker givetvis du är en looser, titta bara vilken skrothög till bil du åker runt i!

Med åren så fortsätter grannarna att tävla. Köper nya bilar, bygger större trädäck, hittar fler utrymmen att belysa under vintertid. Du å andra sidan har idag en inkomst från dina aktier som väl överstiger inkomsten från ditt arbete. Passiva pengar, något din granne inte ens vet vad det betyder. Därför bestämmer du dig för att köpa en splitterny Audi R8, helt för pengar som dina aktier delat ut till dig.

Grannarna blir genast fundersamma och tror direkt att du och familjen prickat in 7 rätt på Lotto eller spelat in storkovan på trav. Det dem inte vet är att du har något mycket bättre än så. Du har en pengamaskin som fortsätter trycka sedlar. Samtidigt fortsätter dina grannar att köpa skulder samtidigt som dem inte kan begripa hur ni klarar av eran lyxiga livsstil ni skaffat.

Grannen får det plötsligt väldigt svårt att tävla med dig, för skulderna blir bara dyrare och dyrare ju mer de försöker tävla ikapp med er. En dag sväljer grannen sin stolthet och frågar hur ni bär er åt. Du berättar då för grannen exakt hur ni levt sparsamt och investerat pengarna i aktier som delar ut pengar i sin tur. Du berättar om denna pengamaskin som delar ut pengar varje månad, oavsett om ni ligger på en strand i Thailand eller åker skidor i Alperna. En pengamaskin tänker grannen, det ska jag också bygga.

Grannen blir nyfiken och springer hem och Googlear varav han genast öppnar ett konto hos sin storbank och köper aktier som verkar häftiga. Snart tänker grannen, snart kommer han få lika mycket pengar som din pengamaskin spottar ur sig varje månad.

Åren går och det händer absolut ingenting tycker grannen, så han går över till dig igen och frågar vad han gör för fel. Du säger då snällt men bestämt, justja du lär stoppa in en till sak utöver pengar för att din pengamaskin ska fungera. Du lär stoppa in Tid. Tid säger grannen frågande, men jag går ju i pension om 2 år, så tid har jag då inte. Då blir det svårt säger du, och sträcker över en tom lottokupong till grannen och klappar han på axeln.

Based on a true story…


14 thoughts on “Att tävla med grannarna är dyrt!

 1. Marcus

  Ett gott skratt förlänger livet! Tack för det… fortsätter bygga!

  Reply
 2. Hausse

  Tack och lov känner jag ingen tävling i vårt kvarter, men visst kan det kosta ”att ligga på topp”.

  Tänkte bara slänga in ett perspektiv på temat ”trädäck och pooler”:
  Du bygger en gäststuga på semestern och investerar ett par hundra tusen och några hundra timmar. Mäklaren värderar upp huset med en halv miljon lagom till skolstarten. Få aktier ger en sådan värdeökning på så kort tid.
  Ett annat exempel på hur man kan omvandla tid till pengar.
  Based on a true story 😉

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Hallå!
   Kan köpa din story på ett sätt, men samtidigt så är mäklarens uppvärdering långt ifrån samma sak som pengar i handen. Visst kan du låna upp pengar på din nya värdering och investera, men den marginalen är inte superbra.

   Aktier kan du sälja på en sekund och få pengar i hand. Att köpa och sälja boende på kort tid är knappast aktuellt för en barnfamilj. 😉

   Reply
   1. Hausse

    Sant, det finns flera olika sätt att se på det. Nu tänkte jag mer på den långsiktiga aspekten att tid kan omvandlas till pengar i olika former.
    Värderingen är givetvis bara en bedömning baserat på faktorer som kan påverkas i alla riktningar. Det är ju först när man säljer man kan fastställa ev. vinst eller förlust. Det gäller ju iof både aktier och fastigheter.

    Reply
    1. Investeraren Post author

     Visst är det så. En väldigt stor fördel utdelande aktier har är just aktieutdelningen. Rena pengar rätt ut i handen. 🙂

     Reply
     1. Immer Besser

      Bara en tanke.
      Gäststugan kan numera hyras ut till dyra pengar har jag hört… 🙂
      En liten uppoffring (?) för passiva intäkter??
      (Kanske inte aktuellt vid närmare eftertanke?)

      Besser

     2. Investeraren Post author

      Gäststugan köper jag, om det går att köpa ut! Men trallen eller nya grillplatsen däremot… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *