Att ständigt vara fullinvesterad

Publicerad 10 april, 2016

Som ni känner till så är jag inget fan av att försöka tajma marknaden. Jag tror helt enkelt inte att det är möjligt i det långa loppet. Visst, du kan säkert lyckas en, två eller kanske ännu fler gånger på rad. Men någon gång kan det bli riktigt fel vilket kan bli en rejäl smäll för din ekonomi och ditt mindset till just aktier. Just det sistnämnda är intressant för både jag själv och många jag känner har gått i den klassiska fällan att man säljer en vinnande aktie i hopp om att den ska sjunka och därmed ge oss en billigare ingång. Istället så fortsätter aktien att stiga och då slår ofta en psykologisk spärr in att vi absolut inte vill köpa aktien för mer än vi sålde tidigare. Jag menar då erkänner vi ju för oss själva att valet vi gjorde att sälja innan var fel, och att vi är förlorare. Ett galet tankesätt men otroligt lätt att hamna i.

Därför undviker jag att sälja av hela innehav bara för att försöka undvika en eventuell dipp som givetvis kommer titt som tätt på börsen. Det är nog väldigt många som gått på den här fällan och stått vid sidlinjen av ett bolag bara för att de missade att köpa vid en särskild kurs, bara för att sedan se aktien fortsätta stiga i värde. Ta bara HM som exempel. Tänk de som fick se HM dubblas för första gången och missade den chansen. Många tänkte nog då att aktien var dyr och att de hade missat tåget. Vad de istället skulle fokuserat på var bolaget bakom aktien och att de faktiskt var ett fantastiskt fint bolag som tjänat bra med pengar och kommer fortsätta göra det även framöver.

En annan anledning till att jag inte är orolig över att vara fullinvesterad just nu är att jag har sådan hög spartakt att mina insättningar varje månad fortfarande har väldigt stor påverkan på portföljen. Därmed vet jag att torrt krut finns där varje månad. Ju längre tiden går och ju större pengamaskiner jag får desto mindre påverkan kommer givetvis mina insättningar från lönen vara varje månad. Då blir det givetvis att revidera strategin lite och min tanke nu är att jag då kommer ha en buffert likvida medel som alltid ska finnas.


2 thoughts on “Att ständigt vara fullinvesterad

 1. Utdelningsseglaren

  Låter klokt – bara man har stora och stabila bolag så 🙂

  När väskan sväller får du ju fler och större utdelningar så det är bara att köra på – full fart!

  Hälsar Seglarn

  Reply
  1. Investeraren Post author

   Så sant, stora stabila bolag ska det givetvis vara. Ser fram emot när utdelningarna är betydligt större än pengar jag sätter in via lön. Tack för din kommentar seglarn! 🙂

   Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *